Welkom op dit blog! Ik ben Jeanet Jaffari-Schroevers en mijn passie is breien en haken. Voor onze handwerkwinkel kom ik zoveel ideeën en patronen tegen, die kan ik nooit allemaal zelf uitvoeren! Daarom ben ik in 2012 dit blog begonnen - om te laten zien hoe leuk breien én haken is. Regelmatig komt er een item bij, vaak met patroon of links zodat je direct kunt beginnen. Ik probeer voor elk wat wils te zoeken, moeilijk en makkelijk, voor jong en oud, haken en breien. Natuurlijk ben je van harte welkom om onze stenen winkel in Arnemuiden te bezoeken. Openingstijden wo-vrij 9.00-17.00, za 9.00-16.00 uur. Let op: op vrijdag ben ik er zelf niet, Ali neemt de honneurs waar!

woensdag 28 april 2021

Surprise-kol

Wie nou dacht dat vanmorgen fanatieke, ongeduldige klanten in slaapzakken voor de deur lagen, die moet ik teleurstellen... 😂. Vandaag absoluut nog geen wachtende rijen, hordes brei- en haakfanaten, kwijlende fans, niets van dat alles! Óf ze stonden in de rij bij de Ikea, óf ze zaten op het terras, of ze dachten "mijn tijd komt nog wel"...... een heel klein beetje bizar was het natuurlijk wel dat ik mijn stilste dag beleefde sinds de winkel op afspraak open mocht doen 😁. (Ik kan natuurlijk mooie verhalen vertellen over hoe geweldig druk het was, maar de praktijk is gewoon weerbarstig en na 23 jaar ook nog steeds zeer onvoorspelbaar!)


Het gaf mij wél de gelegenheid om mijn laatste projectje op de foto te zetten. Ik wou graag laten zien wat uit één bolletje Surprise Unicat-6 gemaakt kon worden. Als je de bolletjes in je handen houdt heb je er geen idee van hoeveel meter er op zit (385m) en vooral: wat je daarmee kan doen. Van de reguliere unicat heb ik al zoveel voorbeelden laten zien, maar deze is net wat dikker (6-draads ipv 4)en heeft een gespikkeld verloop. Zoals vaak met deze verloop-bollen is het breien een beetje verslavend. Je wil zo graag weten wanneer de volgende kleurwissel komt en wat het effect zal zijn. Nou gisteren was mijn bolletje op! 


Uit 1 bolletje (ik koos kleur 12) haal je dus met gemak een heel comfortabel zomerkolletje. Heerlijk voor een frisse ochtend of avond of over dat bloesje dat misschien net iets te laag zit. 


Het patroon is ontzettend simpel: ik zette (met rondbreinaald 4 mm - 60 cm) 149 steken op (een meervoud van 10 minus 1) en breide in het rond steeds 7 steken recht, 3 steken averecht. Omdat je voor het patroon net 1 steek "te kort komt", verspringt het patroon bij elke toer een steek en krijg je een diagonaal patroon. Je kunt ook voor 5 om 5 steken kiezen, 6 om 4 - wat je maar mooi vindt. Het is daarmee ook een prima projectje om te leren om continentaal te breien met een rondbreinaald. 


Ik begon en eindigde met een paar toeren ribbels (= bij rondbreien dus 1 toer recht, 1 toer averecht) om krullen tegen te gaan. Toen ik het afhad kon ik het goed opmeten en het kolletje meet (met mijn hand van breien) 40 x 40 cm - wat het dus óók een prima kussenhoesje zou maken!
Met 2 bolletjes brei je bijvoorbeeld een babydekentje van 80 x 80 cm of een sjaal van 40 x 160 cm.


Je vindt deze unieke bolletjes hier terug in de webshop. Juist vandaag zijn er weer nieuwe kleuren binnengekomen. De oplage per kleur is echter beperkt: de kleuren zijn uniek en worden niet meer nagemaakt! Het garen is overigens heel goed te combineren met Softfun/Miami. Het heeft dezelfde samenstelling en stekenverhouding.


Natuurlijk kun je er ook mee haken, dat heb ik zelf nog niet uitgeprobeerd. Volgend project..... 😉








3 opmerkingen:

  1. Wat een leuk en simpel kolletje. Inderdaad wel lekker als ik ga fietsen van de zomer. Ik heb zo'n hekel aan een koude nek.

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Hoi Jeanet. Vandaag is het geen terrasweer en nu maar hopen dat de mensen naar de winkel komen. Wat een ontzettend leuk colletje heb je gebreid. Groetjes Klazien

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Ik heb de kol gemaakt, hij is net klaar. Super leuk patroon. Dank je

    BeantwoordenVerwijderen