Welkom op dit blog!

Welkom op dit blog! Ik ben Jeanet Jaffari-Schroevers en mijn passie is breien en haken. Voor onze handwerkwinkel kom ik zoveel ideeën en patronen tegen, die kan ik nooit allemaal zelf uitvoeren! Daarom ben ik in 2012 dit blog begonnen - om te laten zien hoe leuk breien en haken is. Vrijwel elke dag komt er een item bij, vaak met patroon of links zodat je direct kunt beginnen. Ik probeer voor elk wat wils te zoeken, moeilijk en makkelijk, voor jong en oud, haken en breien.

Ik verwijs in mijn blog ook naar patronen van particulieren die te koop zijn via verzamelsites zoals Ravelry en Etsy. De patronen zijn soms alleen in het Engels beschikbaar. Deze verkoop ik zelf niet, ik kan ze niet vertalen, ik kan ze ook niet voor anderen bestellen. Ik wil alleen maar tips geven over alles wat mogelijk is op handwerkgebied - breigarens verkoop ik uiteraard wel! Daarvoor kun je altijd langskomen of mailen.

Natuurlijk kun je ons ook altijd bezoeken in onze winkel in Arnemuiden. Wij zijn geopend van dinsdag t/m vrijdag van 9.00 - 17.30 uur en op zaterdag van 9.00 - 16.00 uur.

Woon je niet in de buurt? Een deel van het assortiment kun je vinden in onze webshop. Uiteraard waarderen wij je aankoop zeer!

Veel plezier op dit blog!

**************************************************

Het zal je niet ontgaan zijn dat ik druk bezig ben met de voorbereidingen voor de Knit&Knot in Tilburg. Daarna is het herfstvakantie en dat betekent dat er wat wijzigingen zijn in de openingstijden:


Vrijdag open van 10.00 - 17.00 uur

Zaterdag 13 oktober gesloten

Dinsdag 16 oktober gesloten

Woensdag 17 oktober gesloten

Vanaf donderdag 18 oktober weer open volgens normale openingstijden!

dinsdag 7 februari 2017

Stippen

Toen we in november en december Ali's zussen op bezoek hadden breide ik er lustig op los in de avonden. Tijdens lange gesprekken in het Farsi kon ik de draad lang niet altijd volgen en was ik dankbaar voor het getik van de breipennen. Op avonden dat manlief weg moest was ik nog blijer met mijn breiwerkje, want mijn Farsi was maar beperkt en de avonden waren soms lang.
Ik had nog een garen (Fabienne) waar ik een voorbeeld van wilde maken. Simpel op de rondbreinaald, niet te veel nadenken. Een paar weekjes geleden was het klaar (bolletje op) en ik vond 'm zoooo....


.......SAAI.......

Daar moest echt wat aan gedaan worden! Ik nam een bolletje Felted Tweed in een hip kleurtje en begon te experimenteren. Dat viel eigenlijk nog niet mee. Zoals de bovenste foto al laat zien is het Fabienne garen wat onregelmatig en fluffy. Erop haken was een crime en borduren was ook geen optie. Het zakte weg tussen de steken en was veel te onregelmatig. Ik broedde maar wat, probeerde van alles maar het werd nooit leuk.
En toen bedacht ik dit:Ik had boorden gebreid van 3 recht, 3 averecht maar door de structuur van het garen werd het absoluut geen "boord", het was net zo breed als de rest van de kol. Ik haakte met Felted Tweed aan beide kanten een rij vasten en daarop een rij stokjes. Há, dit werd al leuker. 
Daarna haakte ik een los bandje met een knoopsgat en een knoop zodat de kol bij elkaar gebonden kon worden. Het werd nog leuker...
En toen besloot ik rondjes te haken (4 lossen, sluiten met een halve vaste. 14 stokjes in het rondje haken, toer sluiten met halve vaste. De volgende toer elk stokje meerderen (28 stokjes), sluiten met halve vaste en met een lange draad vastnaaiden op de kol).


Voor de kol gebruikte ik 1 bol Fabienne (150 gram, 300 meter), ik zette 120 steken op met naald 6 mm. De kol is vrij breed geworden (voor mij niet erg over mijn winterjas) - met 100 steken wordt hij wat smaller en aansluitender.Zoals je ziet heeft het boord bij deze wol niet zoveel effect, maar het zorgt er wel voor dat het niet gaat krullen. Dat kan natuurlijk ook als je een aantal toeren ribbels breit.
De stokjes haakte ik met Rowan Felted Tweed en naald 5. Rond het boord deed ik dat een beetje op gevoel. Het mocht niet gaan trekken maar ook niet lubberen.
Dit zijn de kleurtjes Fabienne die nog in de kast liggen. De bollen kosten € 14,95 nu € 9,95.
(ik moet wat plaats gaan maken voor de zomerbolletjes) Voor de kol heb je aan 1 bol ruim voldoende.
(58% acryl, 20% mohair, 12% polyester en 10 % wol)
Kies je liever voor een kussen van dit garen? Ook dan heb je aan 1 bol genoeg voor een kussen van 40 x 40 cm. Voor dit garen geldt op = op.
Voor de rondjes gebruikte ik 1 bol Rowan Felted Tweed, maar andere garens kunnen natuurlijk ook!

9 opmerkingen:

 1. Waar ik nu zo benieuwd naar ben is of jouw schoonzussen ook van breien en haken houden. Hebben zij van oudsher dan ook mooie patronen en gebruiken zoals jij de Arnemuidse visserstruien? Lijkt me zo mooi om die culturele handwerkdingen uit te kunnen wisselen.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Eéntje wel, zij breide 4 keer zo snel als ik :-)
   Maar geen traditionele patronen, helaas.

   Verwijderen
 2. Je hebt gelijk, hij was erg saai! Maar dat heb je dubbel en dik goedgemaakt!

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Die groene kleur haalt het helemaal op en wat is die nu leuk geworden. Groetjes Wilma

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Mooie kleurencombinatie, het olijfgroen met het frissere groen. Dat staat goed bij rossige typjes. De stippen halen de beetje saaie col helemaal op! Erg leuk!

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Wat heb je dit creatief aangepakt, erg leuk met die rondjes en dat bandje. groetjes, Conny

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Dat fleurt op zeg, heel creatieve om te zien hoor........liefs.conny

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Dat fleurt op zeg, heel creatieve om te zien hoor........liefs.conny

  BeantwoordenVerwijderen
 8. Dat noem ik nu echt creatief! Met een heel mooi resultaat.

  BeantwoordenVerwijderen

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...