Zo zette ik vorig jaar al een heleboel steken op een rondbreinaald. Enerzijds om mezelf te dwingen tot het continentaal breien - en dan een flinke lap - en anderzijds om het rondbreien-met-je-draad-links te demonstreren. Want echt niet iedereen is daar mee bekend of bedreven in. De ronde lap zwierf een jaar lang rond in de winkel en thuis en groeide en groeide....maar op een gegeven moment moest het wel wat wórden.
...en het wérd wat. (Dankzij Johanna die dit project voor mij van een UFO tot een "affo" maakte!!)
De kol is op 2 manieren "dubbel" - je kunt deze 2 x rond je hals dragen, maar het breiwerk is ook dubbelgeslagen en met een Kitchener-steek onzichtbaar aan elkaar gemaasd.
Het garen is Angelina, 80% acryl, 10% mohair, 10 % wol met maar liefst 560 meter op een bol van 100 gram (wat het gelijk tot een heel geschikt haakgaren maakt!!). Het garen is verkrijgbaar in multi-kleurtjes en effen, waaronder een paar prachtige pastel-kleurtjes. Voor de gebreide kol gebruikt ik maar 1½ bol (à € 5,50). Voor een gehaakte omslagdoek heb je ook maar 2 bollen nodig.
Nu heb ik weer ruimte voor nóg een ander projectje :-)
Gisteren had ik een dagje vrij, en op zo'n dag wil ik zoveel doen. Uiteraard veel te veel voor een dag, dus het werd kiezen en ik koos voor een dagje Zeeuws Museum. Enerzijds omdat op woensdagmiddag gebreid wordt een aan gezamelijke Zeeuwse Deken in het MuseumCafe. En het leek me leuk om daar eens bij te zijn én een keer de dekens uit de winkel mee te nemen. Een andere reden om het Zeeuws Museum te bezoeken was de tentoonstelling Handwerk.
Het breien in het Museumcafé was heel gezellig. Er zijn al heel veel blokken gebreid, en je kunt altijd meedoen als je wilt op de woensdagmiddag vanaf 14.00 uur.
Daarna was er nog even tijd om de tentoonstellingskamers Handwerk samen met Johanna te bezoeken. Wat een prachtig handwerk werd er vroeger verricht aan kleding (eeh, dan hebben we nu meer een beetje losse flodders aan ons lijf!). Plooien, naaien, smocken, versieren, borduren. stijven, opvullen. Met name de vouw en plooi-technieken worden uitgelicht. Naast de collectie oude kleding (in de breedste zin van het woord) kun je een verzameling schilderijen zien waarop de Zeeuwse streekdracht voorkomt.
De derde kamer is de Handwerkplaats, waar met regelmaat workshops worden gehouden, voor het hele programma kijk je hier.
Het Zeeuws Mueum is genomineerd voor de Museumprijs 2015. Hier vind je een filmpje waar je een indruk krijgt van het museum, en ook de tentoonstelling Handwerk komt aan bod.
Het museum is gelegen in de oude Abdij van Middelburg, en de moeite waard om een keer te bezoeken (enne, maar 1 stationnetje verwijderd van Arnemuiden!).
En wil je stemmen op het Zeeuws Museum? Dan kan dat hier!
Ziet er erg mooi uit. Misschien iets voor de komende weken als we in Zeeland zijn. Alleen twijfel ik of ik manlief mee krijg :-/. Nog andere liefhebbers??
BeantwoordenVerwijderenGroetjes, Nelleke
Prachtige kleur, van je kol.
BeantwoordenVerwijderenGroetjes,
Akkelien
Ja dat ken ik heel veel proeflapjes en projecten van allerhande technieken. Ooit wordt het wel weer wat.
BeantwoordenVerwijderenzoals jou prachtige kol. Petje af hoor.