Welkom op dit blog! Ik ben Jeanet Jaffari-Schroevers en mijn passie is breien en haken. Voor onze handwerkwinkel kom ik zoveel ideeën en patronen tegen, die kan ik nooit allemaal zelf uitvoeren! Daarom ben ik in 2012 dit blog begonnen - om te laten zien hoe leuk breien én haken is. Regelmatig komt er een item bij, vaak met patroon of links zodat je direct kunt beginnen. Ik probeer voor elk wat wils te zoeken, moeilijk en makkelijk, voor jong en oud, haken en breien. Natuurlijk ben je van harte welkom om onze stenen winkel in Arnemuiden te bezoeken. Openingstijden wo-vrij 9.00-17.00, za 9.00-16.00 uur. Let op: op vrijdag ben ik er zelf niet, Ali neemt de honneurs waar!

donderdag 22 augustus 2024

Zeldzaam....

De vakanties lopen een beetje op zijn eind. Hier in het zuiden zijn de scholen weer begonnen het er komt weer wat orde en regelmaat in het leven. Vanmorgen was het gewoon weer lekker fris en nu waai je bijna uit je vestje... zin in de herfst! 😉😂

Hoewel Arnemuiden bepaald niet toeristisch is, komen er in de zomer met regelmaat bezoekers van ver weg. Een aantal ervan zijn lezers en volgers van dit blog. Als ze dan tóch eens in Zeeland zijn, willen ze graag eens even binnenkijken. Ik hoop dan maar dat het niet tegenvalt, haha! Het levert altijd leuke gesprekken op want mensen weten van alles over mij en ik niks van deze lezers. De meesten zijn fervente handwerksters en voegen nog een strengetje toe aan hun waarschijnlijk toch al overvolle kasten. De eega's doen een rondje of staan in de rij bij de bakker voor een verse bolus en steken af en toe het hoofd door het vliegengordijn om te kijken of het nog lang duurt. "Ik ben bijna klaar hoor" is steevast het antwoord.

Deze zomer ontmoette ik ook een aantal lezers die ook een wolwinkel hebben, dat is helemaal leuk. Want het geeft de gelegenheid om eens even te sparren hoe iedereen het doet en volhoudt. Ondernemers hebben nogal eens de neiging om te roepen dat het altijd geweldig gaat en soms is het fijn om eens een beetje achter de schermen te kijken en horen hoe die ander het dan doet.

Een deel van de bezoekers zijn "per ongeluk" in de winkel beland. Na een bezoekje aan het museum of omdat ze op zoek zijn naar de haven - die niet bestaat. Ze komen binnen en roepen "Oooooh, een wolwinketje! Dat dit nog bestáááát! Dat heb je bij ons niet meer, hoor". "Bij ons" is dan meestal de Randstad of de grootste winkelstraat van een stad in hun regio. Ik leg dan maar weer uit, dat de gemiddelde handwerkwinkel zo'n pandje niet kan betalen en dat je moet zoeken in de kleinere straten en dorpen. En soms voel ik me een beetje de laatste der Mohikanen... 

Het is geen geheim dat er steeds meer handwerkwinkels verdwijnen en stoppen. Dat is niet omdat er minder gehaakt en gebreid wordt - in tegendeel zelfs. Handwerken is hipper dan ooit en de mogelijkheden in garens en patronen zijn eindeloos. Maar het is wel steeds moeilijker om een stenen winkel rendabel te houden. De marges op garens zijn klein, restanten van verfbaden blijven soms onverkocht. De huren of hypotheken zijn torenhoog, klanten zijn héél goed op de hoogte van prijzen, het aantal kleuren en kwaliteiten en willen graag alles snel geleverd krijgen. 

Stel je voor - nog helemaal niet aan de orde, ik wil nog jaaaaren door - dat Miriam onze winkel over zou willen nemen. Geen haar op haar hoofd die er aan denkt, maar stel! Met een leuke studieschuld en wellicht straks mega moeten overbieden om kans te maken op een huisje (ook hier in de provincie), denk je dat ze dat gaat redden met een onzeker salaris uit een wolwinkel? 😂😂😂😂😂😂😂

De meeste kleine winkels - vol kennis en passie - draaien mede op een nevensalaris van een partner, maar dat is in deze tijd natuurlijk al lang achterhaald. 


Dus doe ik nog maar eens een pleidooi! Koop je wolletjes in een kleine, stenen wolwinkel. En je (quilt-)stofjes, je fournituren, je knutselpapiertjes, je bloemen en planten: koop lokaal of bij een kleine ondernemer. Wil je dat niet alle gezellige, kleinere, unieke winkels uit het straatbeeld verdwijnen, koop of bestel je wolletje bij een kleine winkel. De meesten hebben naast een stenen pand (dat ook open is op stille, regenachtige  dagen)  óók een webshop of zijn bereid om wat op te sturen als je niet in de buurt woont van een wolwinkel. Een bestelling zorgt er voor dat de stenen winkel kan blijven bestaan. Loop op je vakantie eens zo'n kleine onderneming binnen en koop wat!
Dan blijf je in de toekomst verzekerd van een plek waar je kan voelen, kleurtjes naast elkaar kan leggen. Waar je unieke patronen vindt en waar je terug kan komen om uitleg, waar nog wel eens een steekje voor je wordt opgehaald en waar een breiclubje wordt georganiseerd. 

Ben je een ontwerper, een blogger, influencer of tiktokker? Maak eens wat reclame voor een lokale winkel, ontwerp eens iets van garen wat ook in een stenen winkel te koop is (en niet alleen in een grote/buitenlandse webshop...). 



Zoooo, ik heb weer even op mijn stokpaardje gezeten 😂.... nu weer over tot de orde van de dag. Morgenvroeg naar job2....
Maar eerst dit moois nog even een plekje geven:












15 opmerkingen:

  1. Goed stokpaardje, Jeanet!

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Hoi hoi, misschien vind je het leuk om dit stukje te plaatsen op mijn FB groep, Sok voor Sok.Ik hoor het graag MVG Carla.

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Mooi stokpaardje!!! De stenen handwerk en wolwinkels moeten gewoon blijven!!

    BeantwoordenVerwijderen
  4. Sorry, wil niet anoniem.. ben ingrid van tuyl

    BeantwoordenVerwijderen
  5. Helemaal waar.
    Bedankt voor het pleidooi.
    Hopelijk wordt dit begrepen en doen eventuele klanten er iets mee.

    BeantwoordenVerwijderen
  6. Wat een prachtig "winkeltje". Die prachtige blauwe markiezen. Zo jammer dat ik het niet kende in de jaren dat we altijd naar Walcheren met vakantie gingen. Ik bestel nu wel online, maar idd. altijd bij Nederlandse stenen winkels.

    BeantwoordenVerwijderen
  7. Jeanet als je het goed vindt, dan wil ik dit verhaal van jou wel op mijn tijdlijn zetten.
    groetjes en een gezellige dag vandaag

    BeantwoordenVerwijderen
  8. Helemaal mee eens, prachtig jou verhaal en die kleine winkeltjes. Ik zoek ze altijd op en koop er altijd. Jammer dat ik ver weg woon, in Ede. Als ik in de buurt ben kom ik zeker winkelen.

    BeantwoordenVerwijderen
  9. Mooi geschreven Jeanet en helemaal mee eens. Wij proberen zoveel mogelijk lokaal te kopen waar je de vriendelijkheid en het contact met de mensen nog hebt. Ik vermoed dat je veel werk in je winkeltjes moet steken en hard moet werken om het eruit te halen. Best wel fier op jou dat jij het voluit!

    BeantwoordenVerwijderen
  10. Goed punt ! Hoe verleidelijk ( goedkope ) webwinkels ook zijn, ik heb besloten dat ik, met een uitzondering voor handgeverfde garens, bij voorkeur alleen nog in mijn lokale wolwinkel wil gaan kopen. Het zou zó zonde zijn als die verdwijnt !

    BeantwoordenVerwijderen
  11. Bij ons in Kampen hebben we ook een kleine handwerkwinkel, piepklein maar stampvol mooie dingen. Net als Jeanet met een gepassioneerde eigenaresse

    BeantwoordenVerwijderen
  12. Ik ben één keer in Arnemuiden geweest(met mijn schoonzus die in Zeeuws Vlaanderen woont), natuurlijk speciaal voor jouw winkel😀
    Wat een gezelligheid en wat een wolletjes.
    Draag mijn vestje van secret garden al heel lang met veel plezier, nu bijna mijn warme vest van Lang yarn cloud tweed bijna klaar, helemaal blij.

    BeantwoordenVerwijderen