Welkom op dit blog! Ik ben Jeanet Jaffari-Schroevers en mijn passie is breien en haken. Voor onze handwerkwinkel kom ik zoveel ideeën en patronen tegen, die kan ik nooit allemaal zelf uitvoeren! Daarom ben ik in 2012 dit blog begonnen - om te laten zien hoe leuk breien én haken is. Regelmatig komt er een item bij, vaak met patroon of links zodat je direct kunt beginnen. Ik probeer voor elk wat wils te zoeken, moeilijk en makkelijk, voor jong en oud, haken en breien. Natuurlijk ben je van harte welkom om onze stenen winkel in Arnemuiden te bezoeken. Openingstijden wo-vrij 9.00-17.00, za 9.00-16.00 uur. Let op: op vrijdag ben ik er zelf niet, Ali neemt de honneurs waar!

donderdag 29 augustus 2024

Nijntje

Deze week is het Grote Nijntje Haakboek uitgekomen! Wie kent Nijntje niet? Wie is er niet groot mee geworden of heeft zijn (klein-)kinderen uit de boekjes van Dick Bruna voorgelezen?


Je vindt het leuke boek in onze winkel en in onze webshop. Bij het verschijnen van dit boek zijn er ook twee garenpakketten samengesteld: Nijntje Feest en Nijntje Knuffels. In deze pakketten vind je alle benodigde garens plus een Nijntje-haaknaald. Voor de pakketten geldt op = op! Je vindt de pakketten in onze webshop





Nu de vakanties er echt bijna opzitten, druppelen er steeds meer nieuwe dingen de winkel in. Herfst- en winterbolletjes liggen al in het schap en ook steeds meer truien en andere voorbeelden om te laten zien hoe een bolletje opbreit/haakt vullen de winkel. Ik wil alles wel tegelijk laten zien 😁

Ik verfde deze week nog wat strengen. ik had wat verzoekjes gekregen voor wat "saaie" kleuren maar op een of andere manier lukt mij dat niet... 


Het werd ditmaal een aanvulling op de merino-sokkenwol én strengen wol/zijde. Laat die herfst maar komen...


maandag 26 augustus 2024

Blauw!

Zoals iedereen wel merkt lukt het me lang niet meer om dagelijks een stukje op dit blog te schrijven. Dat ligt bepaald niet aan de onderwerpen, want ik zie zóveel moois in de winkel en op het internet dat ik gerust lappen vol zou kunnen schrijven. De tijd en energie ontbreken een beetje maar dat komt vast wel weer! 

Dochterlief was dit weekend weer thuis en hielp me in winkel. Ze heeft al doende en luisterende al een stuk meer kijk op patronen en wolletjes dan Ali en is tegenwoordig hopeloos besmet met het naai- en breivirus. Ik sputter niet tegen.... 😉.

Maar gisteren zag het er buiten zo lekker uit dat we de benen wilden strekken voor een flinke wandeling. Voor mij sowieso een geruststelling als er iemand meeloopt en Miriams tempo zit meer in mijn richting (manlief kan ik nauwelijks bijbenen 😂😂). Het was een stralende middag en ik greep nog even een vest om op de foto te zetten onderweg!


Het was zo'n heerlijke dag met prachtige witte watten-wolkjes, de hemel zó blauw, zo helder dat je kilometers kon kijken en een temperatuur waarbij het vestje natuurlijk toch net weer uit kon. Maar we hadden de stevige bries wel wat onderschat, het leverde nogal verwaaide foto's op, onflatteuze wapperende haren, opbollende kleren (nou ja, dat buikje is ook niet meer weg te camoufleren...) en een extra opvlieger.



We liepen naar de moestuin en ik moest alle zeilen bij zetten om op het drukke stuk recht te lopen, soms blijf ik wat zwalken. Fijn dat Miriam erbij was, zo had ik toch weer wat kilometers in de benen. Dat dagelijks rondje naar de post zet niet echt zoden aan de dijk.

Afijn. een nieuwe poging dan, in de luwte van de tuin. 


Ineke breide voor mij nogmaals een damesvest met het slangenmotief.  Het oorspronkelijke roze vest had zijn beste tijd wel gehad. Na een aantal keer in de etalage te hebben vertoefd - met volle zon - en na veel gedragen en gewassen te zijn, was het mooie er nu wel af. Dit vest met het klassieke slangenmotief uit de visserstrui van Arnemuiden is echter heel populair en ik kan niet zonder voorbeeld in de winkel. Dit keer werd het gebreid van de LangYarns Supersoxx-6, het garen waar we de meeste visserstruien ook van breien. Ik koos voor een vrolijke kleur blauw, dat verschoten hoofd van mij kan wel wat kleurrijke ondersteuning gebruiken dus we gingen voor pittig kobaltblauw. Ik ben er echt wég van, zo blij mee! Ik draad hier de grootste maat, voor Miriam een tupje te groot 😉. 


Het pakket is uiteraard nog steeds te bestellen, je vind het hier. Je kunt kiezen tussen katoen/acryl of deze 6-draads sokkenwol, de beschrijving is in 3 damesmaten en je kunt oneindig kiezen qua kleur.


Op de terugweg hadden we nog een kleine verrassing. Dat pukkeltje op de buienradar hadden we even over het hoofd gezien en met die harde wind was dat buitje er sneller dan wij terug konden lopen...
Een verkoelende plens water was ons lot!





donderdag 22 augustus 2024

Zeldzaam....

De vakanties lopen een beetje op zijn eind. Hier in het zuiden zijn de scholen weer begonnen het er komt weer wat orde en regelmaat in het leven. Vanmorgen was het gewoon weer lekker fris en nu waai je bijna uit je vestje... zin in de herfst! 😉😂

Hoewel Arnemuiden bepaald niet toeristisch is, komen er in de zomer met regelmaat bezoekers van ver weg. Een aantal ervan zijn lezers en volgers van dit blog. Als ze dan tóch eens in Zeeland zijn, willen ze graag eens even binnenkijken. Ik hoop dan maar dat het niet tegenvalt, haha! Het levert altijd leuke gesprekken op want mensen weten van alles over mij en ik niks van deze lezers. De meesten zijn fervente handwerksters en voegen nog een strengetje toe aan hun waarschijnlijk toch al overvolle kasten. De eega's doen een rondje of staan in de rij bij de bakker voor een verse bolus en steken af en toe het hoofd door het vliegengordijn om te kijken of het nog lang duurt. "Ik ben bijna klaar hoor" is steevast het antwoord.

Deze zomer ontmoette ik ook een aantal lezers die ook een wolwinkel hebben, dat is helemaal leuk. Want het geeft de gelegenheid om eens even te sparren hoe iedereen het doet en volhoudt. Ondernemers hebben nogal eens de neiging om te roepen dat het altijd geweldig gaat en soms is het fijn om eens een beetje achter de schermen te kijken en horen hoe die ander het dan doet.

Een deel van de bezoekers zijn "per ongeluk" in de winkel beland. Na een bezoekje aan het museum of omdat ze op zoek zijn naar de haven - die niet bestaat. Ze komen binnen en roepen "Oooooh, een wolwinketje! Dat dit nog bestáááát! Dat heb je bij ons niet meer, hoor". "Bij ons" is dan meestal de Randstad of de grootste winkelstraat van een stad in hun regio. Ik leg dan maar weer uit, dat de gemiddelde handwerkwinkel zo'n pandje niet kan betalen en dat je moet zoeken in de kleinere straten en dorpen. En soms voel ik me een beetje de laatste der Mohikanen... 

Het is geen geheim dat er steeds meer handwerkwinkels verdwijnen en stoppen. Dat is niet omdat er minder gehaakt en gebreid wordt - in tegendeel zelfs. Handwerken is hipper dan ooit en de mogelijkheden in garens en patronen zijn eindeloos. Maar het is wel steeds moeilijker om een stenen winkel rendabel te houden. De marges op garens zijn klein, restanten van verfbaden blijven soms onverkocht. De huren of hypotheken zijn torenhoog, klanten zijn héél goed op de hoogte van prijzen, het aantal kleuren en kwaliteiten en willen graag alles snel geleverd krijgen. 

Stel je voor - nog helemaal niet aan de orde, ik wil nog jaaaaren door - dat Miriam onze winkel over zou willen nemen. Geen haar op haar hoofd die er aan denkt, maar stel! Met een leuke studieschuld en wellicht straks mega moeten overbieden om kans te maken op een huisje (ook hier in de provincie), denk je dat ze dat gaat redden met een onzeker salaris uit een wolwinkel? 😂😂😂😂😂😂😂

De meeste kleine winkels - vol kennis en passie - draaien mede op een nevensalaris van een partner, maar dat is in deze tijd natuurlijk al lang achterhaald. 


Dus doe ik nog maar eens een pleidooi! Koop je wolletjes in een kleine, stenen wolwinkel. En je (quilt-)stofjes, je fournituren, je knutselpapiertjes, je bloemen en planten: koop lokaal of bij een kleine ondernemer. Wil je dat niet alle gezellige, kleinere, unieke winkels uit het straatbeeld verdwijnen, koop of bestel je wolletje bij een kleine winkel. De meesten hebben naast een stenen pand (dat ook open is op stille, regenachtige  dagen)  óók een webshop of zijn bereid om wat op te sturen als je niet in de buurt woont van een wolwinkel. Een bestelling zorgt er voor dat de stenen winkel kan blijven bestaan. Loop op je vakantie eens zo'n kleine onderneming binnen en koop wat!
Dan blijf je in de toekomst verzekerd van een plek waar je kan voelen, kleurtjes naast elkaar kan leggen. Waar je unieke patronen vindt en waar je terug kan komen om uitleg, waar nog wel eens een steekje voor je wordt opgehaald en waar een breiclubje wordt georganiseerd. 

Ben je een ontwerper, een blogger, influencer of tiktokker? Maak eens wat reclame voor een lokale winkel, ontwerp eens iets van garen wat ook in een stenen winkel te koop is (en niet alleen in een grote/buitenlandse webshop...). 



Zoooo, ik heb weer even op mijn stokpaardje gezeten 😂.... nu weer over tot de orde van de dag. Morgenvroeg naar job2....
Maar eerst dit moois nog even een plekje geven:












woensdag 21 augustus 2024

Misha Sweater

Op zoek naar een leuke trui voor de wat koudere avonden en de naderende herfst (maar nog met zomerse kleurtjes)? Het patroon van deze Misha-trui is nu gratis te vinden bij Scheepjes. Oorspronkelijk was het patroon geschreven voor de Scheepjes Secret Garden maar in het nieuwe Scheepjes Stone Washed Minerals is dit patroon ook echt geweldig leuk!


Patroon en foto: Scheepjes

Foto en Patroon: Scheepjes

Je vind het gratis patroon in wel 5 maten bij Scheepjes (NL en ENG) en het garen hebben we in onze winkel en webshop. Je mag ook altijd even mailen voor je bestelling!

Nog meer Scheepjesnieuws: Eindelijk zijn de kleuren Snow, Lace en Latte van de Softfun weer op voorraad! Daar zitten heel wat mensen op te wachten...


Softfun staat niet in onze webshop (zou ik misschien eens moeten doen...) maar is wel een van de populairste garens in onze winkel. We verkopen het al 26 jaar, dus het heeft zichzelf wel bewezen! Zacht, voordelig, goed te wassen, pilt en pluist niet, haakt en breit heerlijk en is in heeeel veel kleuren verkrijgbaar. Heb je wat nodig? Mail gerust!






dinsdag 20 augustus 2024

Rust

En weer is er een week voorbij! In het hollen en stilstaan van de vorige blogpost is weinig veranderd, misschien iets meer gehold dan stilgestaan 😁... maar vandaag was het even op de plaats rust! Zowaar ook niet geverfd en -bijna - niet gebreid maar alleen een beetje genoten van de regen en de tuin. Wat overigens een groot woord is voor die vierkante postzegel achter ons huis, maar in de zomer probeer ik er wat kleur aan te geven.



De dag verliep niet geheel in "ledigheid" (die calvinistische opvoeding raak je nooit helemaal kwijt...) want ik kookte de eerste tomatensaus voor de komende winter. Ik haalde wat nieuw groen voor binnen bij Celine (o wat fijn om weer een bloemenwinkel in de straat te hebben) want mijn groene vingers zijn vooral voor buiten....

Nu weer lekker opgeladen en morgen zijn we weer open, de winkel ligt vol met heerlijke herfst- en winterbolletjes! Van harte welkom! 

donderdag 15 augustus 2024

Hollen en stilstaan!

Je zou denken dat ik na 26 jaar wel een beetje kan inschatten of en wanneer het druk gaat worden in de winkel. Welnee, niets is minder waar! Stromende regen en tropische temperaturen doen een wolwinkel - meestal - geen goed, maar verder is het tasten in het duister 😂.... met als gevolg dat ik altijd nog een knoopje in mijn buik krijg als er in de ochtend geen kip in de winkel verschijnt.


Maar allez, ik vergeet natuurlijk wel dat het nog vakantietijd is, iedereen een tikje langzamer doet en zo  stond vanmiddag de tent even stampvol. Aan alle dames die even moesten wachten: excuses voor het oponthoud. Gelukkig leek niemand zich er echt druk om te maken, ventilatortje stond lekker te draaien en het gaf iedereen de gelegenheid om even op het gemak te struinen tussen de draadjes en de nieuwe boeken. De hele bubs dames streek vervolgens neer bij de buren van Sjokadoo. In die paar straatjes van ons dorp/stad vind je nou precies wat een mens nodig heeft!

Pas aan het eind van de middag kwam ik aan een kop koffie toe. Inmiddels zag ik er wel weer uit als een gepofte tomaat. Buiten is er inmiddels een lekker windje gekomen maar binnen is het nog warm en broeierig. Met "binnen" bedoel ik dan de winkel, maar dat lijf van mij kan er ook wat van.


Straks duik ik nog even de tuin in. Alles staat in volle bloei. Ik moet bekennen dat ik buiten véééél beter voor mijn planten zorg dan binnen. Daar wil er nog wel eens eentje doodgaan van verwaarlozing. Misschien toch maar eens een extra veldboeket gaan haken 😁
Of plantjes! Want zo'n gehaakte klimop kan lekker veel hebben! Bij Durable vind je een heel leuk patroon van Hedera. Met katoen kun je 'm zo groot maken als je zelf wilt. 



Ik droom zelf lekker van een beetje nachtvorst 😂😂 (en dan overdag wel weer wat omhoog met die temperatuur). Ik heb in elk geval al een voorproefje op de naalden gezet. Dromen mag, he?









dinsdag 13 augustus 2024

Blij

Vannacht was ik beslist niet de enige die plakte, kleefde, woelde en vooral niet sliep. Een paar keer haalde ik een koud nat washandje, dat ik vervolgens in het donker en tijdens het duizend keer omdraaien weer kwijt was (ja, lekker, kleddernat kussen.....). In het donker communiceren met mijn lief is ook een dingetje tegenwoordig zonder hoortoestellen en heel de buurt slaapt uiteraard met alles open. Blijft er weinig anders over dan te tobben en dat deed ik dan ook. 


Na maandagnacht weer bezoek te hebben gehad van vriend Meniere en door het slopende, vochtige weer was ik behoorlijk brak. Maar ik wou zo graag iets doen waar ik blij van word, dus sleepte Ali de verfpannen voor me naar de tuin en ik ging aan de slag. Mocht het weer mis gaan dan lig ik zo op bed en zou manlief alles opruimen. Na mij de zondvloed... 😉


Maar het ging heerlijk! Kliederen maar!
Natúúrlijk ging het even regenen..... 😂😂



Maar nu hangt alles lekker te drogen en dat gaat echt als een tierelier. Morgen even labelen en dan kan het zo de winkel in. 

 

Morgen is de winkel weer open! Van harte welkom!

zondag 11 augustus 2024

Feestje!

Gisteren vierde ik mijn 57e verjaardag. Lieve familie, vrienden, klanten én social media hebben er voor gezorgd dat ik me echt jarig heb gevoeld. Ik had 's morgens al vroeg verjaardagsvisite 😂😂

Ik ben verwend met enorm veel felicitaties, bloemen, kaarten en cadeau's. Het was een pittig jaartje, het afgelopen jaar was het tobben met "slijtage" en had ik 3 operaties aan mijn handen. Dat stilzitten en niets mogen doen was eh,..... lastig. Nu de handen wel weer alles kunnen, sputteren mijn oren en evenwichtsorgaan er lekker op los. Het is wat het is, ik probeer er het beste van te maken, hoewel ik het een behoorlijk enerverende periode vind. Maar er is zo veel om blij van te worden en dankbaar over te zijn!

 

Augustus voelt altijd een beetje als het begin van het einde. Het ruikt buiten al iets anders, de dagen zijn al zichtbaar korter, de vakanties lopen langzaam een beetje op zijn eind (alhoewel je dat hier aan de kust nog niet merkt in deze zomerse dagen). Ik bijt me nog even door een paar vochtige hitte-dagen heen....

 

Zaterdag was de winkel gewoon open en gelukkig werd er nog een bestelling bezorgd. Er is weer nieuwe voorraad van het boek Bloemen Haken. In een maand tijd is de derde druk verschenen van deze bestseller! Wat een topper is Sascha! Ook is de voorraad bolletje Sweet Treat weer aangevuld, ook met kleurtjes die niet in het boek zijn genoemd maar die zeker geschikt zijn voor een veldboeket.

Wat ook binnenkwam is dit superleuke doosje, gevuld met 50 kaartjes met elk een patroon voor een Granny Square. Erbij zit een handleiding voor het lezen van de diagramen en het geeft heel veel inspiratie voor allerlei Granny-projecten (dekens, tassen, vesten, kussens, etc!). Een aanrader!
Je vindt het doosje hier in de webshop.



Volgende week duiken we weer fris en fruitig in de nieuwe winterdraadjes! Eerst nog even de oogst opruimen: