Welkom op dit blog! Ik ben Jeanet Jaffari-Schroevers en mijn passie is breien en haken. Voor onze handwerkwinkel kom ik zoveel ideeën en patronen tegen, die kan ik nooit allemaal zelf uitvoeren! Daarom ben ik in 2012 dit blog begonnen - om te laten zien hoe leuk breien én haken is. Regelmatig komt er een item bij, vaak met patroon of links zodat je direct kunt beginnen. Ik probeer voor elk wat wils te zoeken, moeilijk en makkelijk, voor jong en oud, haken en breien. Natuurlijk ben je van harte welkom om onze stenen winkel in Arnemuiden te bezoeken. Openingstijden wo-vrij 9.00-17.00, za 9.00-16.00 uur. Let op: op vrijdag ben ik er zelf niet.

zondag 28 augustus 2016

Aardappel

Wat héérlijk! Buiten waait een koele bries, elk raam en elke deur staat open in dit huis om de warmte te verdrijven. De zon verschuilt zich achter een dun wolkendek en ik kom helemaal bij. Begrijp me goed: ik geniet met volle teugen van de zomer, de lange zomeravonden buiten, buiten eten, strand en zon. Maar mijn lijf protesteert in hevige mate - slapeloze nachten, zweetbuien als een kraan die eindeloos open staat, dikke vingers en een oneindige moeheid slopen me langzaam. Gelukkig hebben we het weer niet in de hand maar Moeder Natuur vindt het blijkbaar ook tijd voor wat afkoeling, hoera!  :-)

Image result for strand zeeland

Het absurde is natuurlijk dat de kasten in de winkel zich vullen met dikke winterwolletjes. Vorige week ben ik al bezig geweest om wat vakken om te wisselen, zomer- en wintergarens wisselen een beetje van plek. Het is tijd om ons te richten op koude tijden. Ook in de folders en tijdschriften vind je al weer artikelen over de komende wintermode. 
Mode zegt mij niet zo heel veel (kledingstukken moeten vooral lekker zitten en een poosje meegaan), maar een 16-jarige dochter heeft af en toe een verfrissende kijk op dit soort dingen - dus bladeren we soms gezamelijk wat folders door. In een tijdschrift gaat het over vrouwenfiguren en welke kleding bij deze figuren past. De do's en don'ts bij welk figuur, enzo. Miriam gaat er eens lekker voor zitten: "Mam, wat ben jij? Een zandloper, een appel, een peer of een prei?" We gaan er een studie van maken. 

Hardop leest ze: De zandloper - gelijkmatig verdeeld gewicht (betekent dat "overal even dik"?), smalle taille en de heupen in evenwicht met de schouders. Laat maar kind, het houdt al op bij die taille..... hoewel ik me aardig in evenwicht voel, denk ik toch niet dat ze dat bedoelen.....

Die Appel lijkt ons wel wat: Brede schouders, volle borsten, ronde buik, weinig taille. Dat moet 'm zijn! Miriam beaamt het van harte. O - het gaat nog verder: slanke benen? Laat maar! Er is niet zoveel slank aan mij - maar vooral niet de benen.

Dan maar Peer? Brede heupen- check! Maar dan komt het: smalle taille, kleinere borsten, platte buik (o gut, nee!), smalle schouders. Dit gaat 'm niet worden.... dus dat hippe bloesje dat erbij vermeld wordt ook niet.

Rest alleen nog Prei! Lang en slank - o, stop maar! Kleine borsten. smalle schouders, smalle heupen, rechte vormen. Dit is duidelijk - ik ben een anti-prei. Ik ben zó-niet-prei. Hoewel dat bijbehorende slobberjurkje me best lekker zou zitten maar waarschijnlijk staat het bij anti-preien zoals ik als een meelzak.

Langzaam kom ik in een identiteitscrisis. Als ik geen van bovenstaande figuren heb pas ik vast nergens in (dat wist ik al, het is altijd te lang, te getailleerd, te synthetisch, te strak). Toch zal ik ook wat aan moeten. We bedenken dat het de hoogste tijd wordt voor een extra vrouwenfiguur. En na een tijdje vinden we het. Dát is het - ik ben een aardappel! Helemaal. Het maakt niet uit aan welke kant hoeveel bobbels, bulten, uitstulpingen en knarren zitten: het blijft onmiskenbaar een aardappel. Ze hebben sproeten en bestaan in vele maten en kleuren. Een litteken hier en daar hoort erbij. Ik ben tevreden, dochterlief ook! En beste tijdschrift-makers (veelal vrouwen, toch?): voeg er maar een figuur aan toe. Met die aardappel maak je vast heel veel vrouwen blij. 
Met een gerust hart ga ik straks een paar bollen wol uit de kast halen en wat leuks breien. Het gaat me vast prima passen :-)

Image result for potatoes

28 opmerkingen:

 1. Hahaha, geweldig Jeanet! Voeg mij ook gerust maar toe bij de aardappels ;o)) Super stukje, erg herkenbaar en genieten! Tot gauw, lief errupultje!!

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Schitterend hihihi, ik hoor ook bij de aardappels. Leuk stukje, ben blij dat ik heb ontdekt dat ik inmiddels ook ergens bij hoor :-) .

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Met veel plezier je blog gelezen en inderdaad heel herkenbaar. Gelukkig zijn er nog een heleboel wolletjes om wat lekker draagbaars van te maken ��

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Ik weet dat je weinig tijd hebt maar je zou zo stukjes kunnen gaan schrijven (een bijbaantje????). Ik heb hard op zitten lachen tijdens het lezen van dit stuk. Succes er maar mee. Op onze leeftijd is het allemaal wat minder erg dan op die leeftijd van je dochter. Gelukkig maar

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Hahahaha...ik lig in een deuk!!! Zo leuk en herkenbaar geschreven...je hebt talent Jeanet!!! Liefs Petra

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Wow! Keigrappig geschreven.. maar alle gekheid op een stokje...een zakje aardappelen zal gauw gevuld zijn,ik ben er alleszins 1 van.

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Leuk stukje....ook ik heb smakelijk gelachen. Gelukkig mogen we weten dat mooi zijn aan de binnenkant beter is dan aan de buitenkant, maar goed neemt niet weg dat het oog ook wat wat wil. Ik kan in ieder geval heerlijk genieten van je blog.
  Gr. Dineke

  BeantwoordenVerwijderen
 8. Mooie marketingtruc: wolletjes vernoemen naar aardappelrassen...
  Doe mij maar acht bolletjes Bintje, voor de eigenwijze buurvrouw op de hoek een lading Eigenheimer en voor een sjaal voor mijn zieke oma een voorraadje Santé!

  BeantwoordenVerwijderen
 9. Haha, ik ben ook anti-prei. Helemaal niet prei en ook geen peer en appel dus ik ben blij met de aardappel. Nou ja niet echt blij, want was liever een prei, maar een aardappel is wel een juiste benaming en laten we wel wezen wat is er betrouwbaarder dan een aardappel? Niks toch zeker? Dank je wel voor je toevoeging en ik hoop van harte dat ze in de tijdschriften nu ook aardappelmode zullen tonen. Al ben ik bang van niet want daar hebben ze meestal alleen prei-mode. Gelukkig kun jij zelf iets moois maken voor een aardappel. Ben benieuwd naar het eindresultaat en wens je nog een fijne zomer avond!

  BeantwoordenVerwijderen
 10. Dank voor je column vol humor. Oh wat heerlijk herkenbaar en ik herken mezelf ook helemaal in de aardappel. Niets mis mee volgens mij.

  BeantwoordenVerwijderen
 11. Brilliant. Ik ben ook een aardappel. We zijn met velen! Jammer genoeg wordt er dus in de mode/ontwerp wereld alleen op de preien, peren etc gelet. Dat aardappels niet in hun blootje lopen, geeft aan dat we geld hebben voor kleren, maar niet in hun boekje passen.

  BeantwoordenVerwijderen
 12. Hilarisch stukje, ik heb hardop zitten lachen! Zo herkenbaar. en vooral de sproeten! Met een aardappel kan je zo ontzettend veel doen, de aardappels onder ons zijn gewoon altijd creatief!

  BeantwoordenVerwijderen
 13. Dankjewel voor dit heerlijk verfrissende stukje! Lang leve de aardappel!!

  BeantwoordenVerwijderen
 14. Eindelijk.....ik weet het......ik heb een aardappelfiguur.....hoera!Dank voor je leuk geschreven blog.

  BeantwoordenVerwijderen
 15. Hahaha, wat een heerlijk verhaal Jeanet!! Lekker even de gekte van hoe we zouden moeten zijn doorgeprikt!! Aardappels: dat zijn we!! Onmisbaar in dit kikkerlandje en in alle mogelijke recepten heerlijk te bereiden!!! Klopt volledig! Met ons kun je alle kanten op, altijd succes!!
  Liefs, Nelleke

  BeantwoordenVerwijderen
 16. whahaha heerlijk, ik doe met je mee. Ook een grote frietaardappel hier.

  BeantwoordenVerwijderen
 17. Hihihi. Geweldig :-) Volgens mij hebben inderdaad veel vrouwen het 'probleem' dat ze geen appel/peer/prei zijn. Maar dankzij jullie weten nu een groot aantal van de vrouwen dat een aardappel ook wel oke is. ;-)

  BeantwoordenVerwijderen
 18. Wat een idee! En een aardappel is veel lekkerder dan een prei. En je kunt toch er puree of patat van maken. Heerlijk. Ik geniet al tijd van jouw stukjes. Binnenkort ook weer iets in de Wieken? Hartelijke groeten beerta

  BeantwoordenVerwijderen
 19. Wat een geweldig artikel! Heel heel leuk geschreven!

  ... en ik hoor dan dus ook bij de aardappels. Maar na het lezen van jouw stukje is dat helemaal prima. ;-)

  BeantwoordenVerwijderen
 20. yeah, ik ben ook een aardappel denk ik. Ik voel me ook nergens in thuis. Dankjewel!

  BeantwoordenVerwijderen
 21. HOERA voor de Petaten...is toch voor velen de favoriet !!

  BeantwoordenVerwijderen
 22. Hahahaha, schitterend bedacht! Een aardappel voegen we gewoon toe.

  BeantwoordenVerwijderen