Welkom op dit blog! Ik ben Jeanet Jaffari-Schroevers en mijn passie is breien en haken. Voor onze handwerkwinkel kom ik zoveel ideeën en patronen tegen, die kan ik nooit allemaal zelf uitvoeren! Daarom ben ik in 2012 dit blog begonnen - om te laten zien hoe leuk breien én haken is. Regelmatig komt er een item bij, vaak met patroon of links zodat je direct kunt beginnen. Ik probeer voor elk wat wils te zoeken, moeilijk en makkelijk, voor jong en oud, haken en breien. Natuurlijk ben je van harte welkom om onze stenen winkel in Arnemuiden te bezoeken. Openingstijden wo-vrij 9.00-17.00, za 9.00-16.00 uur. Let op: op vrijdag ben ik er zelf niet, Ali neemt de honneurs waar!

woensdag 22 juni 2016

Zomer in Zeeland

Vorig jaar zomer begon ik met het haken van een dekentje. O, ik haak zo graag dekentjes. Soms is dat net wat je nodig hebt - simpel, voorspelbaar, ritmisch en is het tellen tot 2 of drie nét genoeg, naast al die andere beslommeringen. Maar slim is het niet.... althans in mijn geval. Dekentjes zijn namelijk grote projecten, die veel tijd nodig hebben (om klaar te maken). Daar blijk ik niet zoveel van te hebben.... :-) Maar 's zomers heb ik veel last van vervellende handen (lang verhaal - heb ik al een jaartje of 25, niets aan te doen, en nee - stuur maar geen adressen van dokters en zo), het haken of breien met wol of synthetische garens is dan niet prettig. Dus werd het katoen. Ik wou al zo lang een ripple-deken maken, bijv die van Lucy van Attic24. Tellen tot 4, moet kunnen :-)


Ik koos Sunkissed van Scheepjeswol, een iets gemêleerde dunne katoen. 9 kleurtjes en 1 witte Cotton 8. Natuurlijk zette ik veel te breed op, dacht dat het wel meeviel, ging stug door en haakte lustig verder. Tellen tot 4, h'mmmmm - heel therapeutisch! (en dan nog zo vaak foutjes maken, hoe moeilijk kan het zijn?). In september was ik op 50 cm - dat noem je nog geen deken. En al die nieuwe wintergarens riepen naar me. Dus het dekentje werd in een hoekje gestopt voor later.


Dit voorjaar plukte ik het project weer uit de kast en met regelmaat haakte ik weer wat toertjes. Ik had zelfs al een naam voor het dekentje bedacht "Zomer in Zeeland-dekentje" . De golfjes van het water en de tarwevelden, de kleuren van de lucht, wolken, zee en strand. Ik kreeg er steeds meer plezier in. Ik bedacht allerlei plekjes waar ik dit Zomer-in-Zeeland-dekentje zou kunnen fotograferen. In de zon, op het strand of dijk, bij de steigertjes, bootjes, in het bloeiende gras (nee, geen last van hooikoorts). Tja... blijken we een échte Nederlandse zomer te krijgen. Geen dag hetzelfde (stel je voor dat je er aan went), véél, véél regen, vooral veel natte weitjes, vochtige steigertjes, donkere luchten en grote plassen water waar ze niet horen.


Dus nam ik zojuist deze foto's gewoon in onze tuin waar het vanavond heerlijk toeven is. De rest komt vast later nog wel eens!

Hieronder zie je hoe ik heb gehaakt. Ik gebruikte het patroon Neat Ripple van Lucy, dat is vertaald naar het Nederlands door Charami. Ik gebruikte de kleuren Sunkissed (in volgorde van onder tot boven, ik noem de kleuren vanaf het donkergeel maar begon te haken met kleur 18): 
15, 22, wit (cotton 8), 5, 14, 7, 3, 6, 18, 4. (van elke kleur 2 bollen = 20 bollen)
Eerst * van elke kleur 3 toeren, daarna van elke kleur 1 toer*, en dit herhalen tot je garen op is of je het groot genoeg vindt.
Bewaar je restjes voor de rand, ik haakte die in vasten. De boven en onderkant haakte ik ook in vasten met de ripple mee, en varieerde wat met een enkele toer in de achterste lus, of een kettingsteek.



En zo ik mijn Zomer in Zeeland-dekentje lekker af. Heerlijk garen om mee te haken, er zitten veel meters op zodat het dekentje niet te zwaar of stijf is.


Uiteraard hebben we deze bolletjes in de winkel en kun je dit pakket bestellen. Het complete pakket kost € 59,00. Mijn dekentje werd  ca. 110 x 150 cm, ik haakte 16 golfjes naast elkaar. Ik gebruikte haaknaald 3,5 (maar ik haak zeker niet los). Nogmaals de link naar de Nederlandse vertaling van het patroon: klik hier.

En nu ga ik nog even van die zomer genieten, het kan zomaar voorbij zijn :-)

16 opmerkingen:

  1. Wat leuk het is haast retro in 1972 had ik deze als sprei op mn bed in donkerbruin oranje geel en wit was toen een patroon uit de ariadne

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Oh, een sunkissed ripple. Da's wel heel fijn. Eén van mijn favoriete garens van het moment. Ik gebruik altijd het ripple patroon van Le Monde de Sucrette (met graphic), dat is net iets meer ajour.

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Mooi patroon! In de zomer haak ik ook altijd met katoen. Van acryl krijg ik dan echt de kriebels. Ik ben toch al meer fan van haken met katoen ( haken doe je met katoen was de steevaste mening van mijn oma. Geen haar op haar hoofd die eraan dacht te haken met acryl.. En eigenlijk vind ik dat ze best een beetje gelijk had.)

    BeantwoordenVerwijderen
  4. Wat een vrolijke deken. Voor zomeravonden waarop het toch wat frisser wordt maar waar je dan eigenlijk nog wel even buiten wilt blijven. Mooie kleuren ook!

    BeantwoordenVerwijderen
  5. Hallo Jeanet, echt leuk deze deken.
    Ziet er lekker zacht uit.
    Groetjes uit Zwolle,
    Marianne

    BeantwoordenVerwijderen
  6. Hallo Jeanet, echt leuk deze deken.
    Ziet er lekker zacht uit.
    Groetjes uit Zwolle,
    Marianne

    BeantwoordenVerwijderen
  7. wat een gaaf dekentje...reist meteen bij mij de vraag kan ik wel tot 4 tellen....lijkt niet zo makkelijk die ripple......

    BeantwoordenVerwijderen
  8. Wow, dat is een mooie deken geworden! Goed dat je toch nog de tijd vond om het af te maken want het is echt de moeite! Héél mooi en lekker zomers.
    Groetjes, Sigrid

    BeantwoordenVerwijderen
  9. Tjonge zeg, dat is zeker een mooi dekentje geworden!!

    BeantwoordenVerwijderen
  10. Perfecte naam voor je deken, alle kleuren van Zeeland zie ik er in terug! Superleuk zoals je de verdeling van de kleuren en de breedte van de strepen hebt gemaakt.
    Echt prachtig geworden!
    Lieve groet, Nelleke

    BeantwoordenVerwijderen
  11. Hey Jeanet,
    Wat een ontzettend mooie deken. Schitterend geweoon!!!!! Heerlijk frisse kleurtjes.
    Fijne donderdag.

    Lieve groetjes,
    Emily
    (casacreaemilia.blogspot.nl)

    BeantwoordenVerwijderen
  12. Ohhhh ... heel mooi! *zucht* Ik zou zo kunnen beginnen met net zo'n dekentje maar ja ... de tijd ... en nog zo veel anders op de pennen.

    BeantwoordenVerwijderen
  13. Makes you think of going to the beach. Lovely.

    BeantwoordenVerwijderen
  14. Prachtige deken geworden en genoten van je verhaal!
    Groet, Patricia

    BeantwoordenVerwijderen