Welkom op dit blog! Ik ben Jeanet Jaffari-Schroevers en mijn passie is breien en haken. Voor onze handwerkwinkel kom ik zoveel ideeën en patronen tegen, die kan ik nooit allemaal zelf uitvoeren! Daarom ben ik in 2012 dit blog begonnen - om te laten zien hoe leuk breien én haken is. Regelmatig komt er een item bij, vaak met patroon of links zodat je direct kunt beginnen. Ik probeer voor elk wat wils te zoeken, moeilijk en makkelijk, voor jong en oud, haken en breien. Natuurlijk ben je van harte welkom om onze stenen winkel in Arnemuiden te bezoeken. Openingstijden wo-vrij 9.00-17.00, za 9.00-16.00 uur. Let op: op vrijdag ben ik er zelf niet, Ali neemt de honneurs waar!

zondag 6 oktober 2024

Pompoenen

De herfst is voelbaar, zichtbaar en ik vind het héérlijk! 's Morgens springt soms heel even de verwarming aan en dan is het fris en koel, terwijl 's middags de zon alles heerlijk heeft opgewarmd en de winkeldeur weer even open kan. 's Avonds kruip ik op de bank, dekentje erbij en ik haakte wat pompoenen voor in de herfst-etalage. De vissen zijn verdwenen en het was de hoogste tijd voor wat nieuws. 


Ik koos voor de Durable Velvet, een chenille garen. Ik koos voor warme, klassieke herfsttinten die ook nog eens lekker retro zijn. Ik moest even wennen aan het garen (de laatste maanden breide ik vooral), je kan er niet eindeloos hard aan trekken. Maar dat wende heel snel en ik werd wel verliefd op de matte glas en de ongelooflijke zachtheid van het haakwerk. 
Een pompoen haken is eenvoudig. Ik haakte een rondje volgens de amigurumi-techniek, je vindt een voorbeeld bij Martine de Regt. Ik haakte verschillende maten en hoogtes (= ik deed maar wat, heerlijk om wat gedachtenloos bezig te zijn)



Ergens had ik eens een pompoen gezien in een Granny-steek. Dit is niet moeilijk, ik zocht een haakschema van een cirkel in Granny-steek. Je vindt er verschillende op internet, bijvoorbeeld deze. Ik haakte maar een paar toertjes in het rond, daarna stopte ik met meerderen en haakte nog een paar toeren (afhankelijk hier groot je pompoen wil hebben)

 

Het minderen in Grannysteek ging mij niet mooi af en ik besloot - toen ik wilde minderen - om een soort dekseltje te haken in dezelfde steken en deze aan de pompoen te haken volgens de as-you-go-methode:


Omdat een Granny-steek toch meer echte "gaten" heeft, deed ik de vulling eerst in een oude panty. Dan komt het er zeker niet uitgepiept!


Nadat ik het dekseltje erop had gehaakt, spande ik weer draadjes om de pompoen in vorm te krijgen en na een weekje elke avond wat haken had ik een leuk stapeltje.


Ik improviseerde wat met de steeltjes en zie hier een verzameling retro-pompoentjes. Inmiddels zijn ze verhuisd naar de etalage. 


Natuurlijk kun je elk garen gebruiken maar voor een heel zacht effect - en zeker voor de retrolook - is de Durable Velvet heel geschikt. Het garen staat niet in mijn webshop (het zou weer suggereren dat ik alle 32 kleuren altijd op voorraad heb 😂) maar het ligt in de winkel en mailen mag altijd!

Je vindt alle pompoen-ideetje op dit blog hier op een rijtje. 

Fijne week allemaal!


1 opmerking:

  1. Ohhh .. de herfst !!! Wat is dát lang geleden, dat ik dat voelde en rook! Wat een gezellige kleurtjes en wat heb jij toch altijd de vaart erin bij het breien en haken!

    BeantwoordenVerwijderen