Nou, je zal denken "moet ze daar nou weer over beginnen", maar er is een heuse revival van deze trui aan de gang in ons vissersstadje. Want dit jaar vieren wij 450 jaar stadsrechten (https://arnemuiden450.nl/), en dat wordt gevierd op verschillende evenementen. Met de klederdracht zijn we al meer dan een jaar bezig maar nu roeren ook de heren zich en willen uiteraard niet achterlopen. Niet alleen oudere mannen maar zeker ook de jonge gasten willen een trui. En die moet uiteraard nog wel "even" gebreid worden, da's wel een dingetje.
Het verhaal dat elke vissersplaats een motief had zodat je herkend kon worden als je overboord was geslagen rammelde al, maar nu we zoveel oude foto's terugzien is het wel duidelijk dat er heel veel verschillende patronen waren. Was het een kwestie van smaak, moeilijkheid, familiepatronen, namaken en wat toevoegen? We weten het niet precies. De vrouwen die destijds de truien breiden waren natuurlijk ook creatief! Sommige patronen zie je echter maar in één plaats terug en daar is het zogenaamde Slangenpatroon een duidelijk voorbeeld van. De Slangentrui is dan ook de bekendste en de meest gebreide trui in Arnemuiden en zijn wij nog nergens anders tegengekomen. (alle foto's van de Beeldbank van de Historische Vereniging Arnemuiden)
Naast de slangen-trui komt ook de blokjestrui heel veel voor, het blokje heeft verschillende breedtes en hoogtes. Deze twee patronen worden ook beschreven in het boekje uit de jaren '80 van Henriette van der Klift. Nu we zoveel jaar verder zijn weten we dat het blokjes-patroon in veel meer Zeeuwse vissersplaatsen voorkomt, o.a. Tholen en Yerseke.
Patronen werden ook gecombineerd, zoals bij deze jongeman!
Op oude schoolfoto's zijn ook truien met verschillende motieven te zien.
Op de foto hieronder draagt de man links een trui met zogenaamde vlaggetjes. Het lijkt een blokjesmotief maar de blokjes zijn gevuld met diagonale patronen van recht en averecht.
In het Uusje van Eine (museum Arnemuiden) ligt nog een oude trui in het vlaggetjesmotief.
En ook kabels werden gedragen door de Arnemuidse vissersmannen. Kabels verbruiken echter meer garen, dus deze truien kostten ook meer aan wol. Dat kon niet iedereen zich veroorloven.
De mooiste trui met de meeste verschillende motieven is deze: kabels, slangen en vlaggetjes in één trui.
We noemden deze trui de Fiets-trui (naar onderstaande foto) maar in Arnemuiden inmiddels beter bekend als de Manuel-trui 😂!
En deze is het minst bekend maar ontzettend mooi:
Bliksem-trui met verticaal zigzag-patroon.
Van al deze truien hebben wij patronen gemaakt, je krijgt het patroon bij aankoop van de wol. Natuurlijk helpen we iedereen met vragen. Van de Slangentrui en de Fiets/Manuel-trui hebben we ook kindermaten beschreven, de andere zijn eenvoudig aan te passen.
Er valt ook nog te kiezen in kleuren. De meest voorkomende kleur vroeger was blauw. Maar hóe blauw, dát zie je niet op een zwartwitfoto.... en tegenwoordig is er keuze genoeg.
Veel truien-pakketten vind je in de webshop maar in onze winkel is nog veel meer! Kom gerust langs of neem contact op.
*******
****
Morgen (vrijdag) ben ik de hele dag zelf in de winkel i.p.v. bij Job2!
Ik vind het geweldig dat met de truien. Ik snap de mannen in Arnemuiden wel hoor. Niet alleen voor jullie 450 jarige bestaan maar het is gewoon een super mooie trui voor de winter.
BeantwoordenVerwijderenPrachtig ook die oude foto's
BeantwoordenVerwijderenMooie truien met een mooi verhaal...
BeantwoordenVerwijderenMooie truien...ik heb wel met de schoolmeisjes te doen, blote armen terwijl de jongens warme truien aan hebben... ;)... groetje van Willeke (Annelein Design)
BeantwoordenVerwijderen