In het kader van het project Valorisatie Arnemuiden wordt o.a. de Langstraat in ons dorp (excuus, stad!) opnieuw bestraat en heringericht. Nog veel plannen liggen klaar, maar de stoephekjes en oude uithangsborden die vroeger het straatbeeld beheersten, zijn weer tegen de gevels geplaatst. Nieuwe lantaarnen, extra prullenbakken, eindelijk bankjes om op te zitten - het wordt mooi!!
Een impressie:
Er is een oude foto uit begin vorige eeuw waar ons woonhuis, onze winkel (de 3 pandjes aan de linkerkant)en de Langstraat opstaan, we gaan even 100 jaar terug in de tijd:
En Anno 2012, wat een verschil !
Bij oude zwart-wit foto's vergeet je wel eens dat de wereld er toen natuurlijk gewoon kleurig uit heeft gezien. Als ik de recente foto wat bewerk, krijg je dit:
Ziet er alweer heel anders uit....
Ons huis heeft als een van de weinige huisjes in de straat een naam (Yperen), ik weet niet of de vorige bewoners dat hebben bedacht of dat het een historische naam is. Wie meer weet: ik hou me aanbevolen!
Toen we in dit huis kwamen wonen lagen deze zware kanon-kogels in de achtertuin. De grootste kogel weegt bijna 7½ kilo! In het museum kun je nog veel meer (ook kleinere) kogels terugvinden.
Zouden deze kogels afgeschoten zijn door de Spanjaarden in 1572, toen Arnemuiden, na Veere en Vlissingen de zijde van Willem van Oranje koos? Wat een verwoesting moet dit zijn geweest! Van de website van het Museum in Arnemuiden:
Na de verovering van Den Briel op de 1e april 1572 volgde op de 6e april Vlissingen en later Veere. Enkele dagen na de overgang van Vlissingen kozen ook de Arnemuidenaars de zijde van Prins Willem van Oranje. Door de strategische ligging van deze havens werd het mogelijk het scheepvaartverkeer in de Zeeuwse delta te controleren. Algemeen wordt door historici aangenomen dat Arnemuiden met name het voorbeeld van Vlissingen volgde om zich daardoor te ontworstelen aan het knellende gezag van Middelburg over haar grondgebied. Arnemuiden moest echter een dure prijs betalen. Op de 8e mei 1572 werd het niet ommuurde Arnemuiden weer door de Spanjaarden vanuit het Spaanse bolwerk Middelburg ingenomen. Smallegange's Cronyk van Zeeland merkt hier overtreffend op: "Doch weinig tijds daarna brak dit werk haar zuur op. Want als de Hertog van Alva kondschap gedaan was van hetgeen zich te Vlissingen toegedragen had, heeft hij in allerijl enig oud en welervaren Spaans krijgsvolk in Walcheren gezonden ( 400 Spaanse haakschutters, 50 musketiers, 50 piekeniers, 50 hellebaardiers en 700 Waalse voetknechten, onder aanvoering van de bevelhebber Sanchio d'Avila), dewelke Arnemuiden, vooreerst aangedaan, vechtenderhand ingenomen en vele, zo burgers als soldaten schendig vermoord en hare goederen geroofd hebben". De historieschrijver Van Meteren was ooggetuige van dit gruwelijke schouwspel. Hij vermeldt dat omstreeks 400 mensen omkwamen, zowel geuzensoldaten van de Prins van Oranje als inwoners van Arnemuiden. Van de inwoners die omkwamen werden de bezittingen geroofd, terwijl zij, die niet vermoord waren, naar elders de wijk namen.
Na de val van Middelburg en het vertrek van de Spanjaarden bleef Arnemuiden verwoest achter. De arme Arnemuidenaren wendden zich tot de Prins van Oranje die op 9 maart 1574 aan Arnemuiden (dus bijna 438 jaar geleden!) stadsrechten gaf.
Nou, voorlopig even genoeg historie. Ik kom er nog op terug.....!
Wil je meer weten over de geschiedenis van Arnemuiden? Kom dan eens naar ons museum (alleen open van eind april tot oktober), of kijk op de website van de Historische Vereniging. Ook de Beeldbank is interessant met vele, vele oude foto's.
Wordt vervolgd....