Welkom op dit blog! Ik ben Jeanet Jaffari-Schroevers en mijn passie is breien en haken. Voor onze handwerkwinkel kom ik zoveel ideeën en patronen tegen, die kan ik nooit allemaal zelf uitvoeren! Daarom ben ik in 2012 dit blog begonnen - om te laten zien hoe leuk breien én haken is. Regelmatig komt er een item bij, vaak met patroon of links zodat je direct kunt beginnen. Ik probeer voor elk wat wils te zoeken, moeilijk en makkelijk, voor jong en oud, haken en breien. Natuurlijk ben je van harte welkom om onze stenen winkel in Arnemuiden te bezoeken. Openingstijden wo-vrij 9.00-17.00, za 9.00-16.00 uur. Let op: op vrijdag ben ik er zelf niet, Ali neemt de honneurs waar!

woensdag 13 juli 2016

Mohikanen

In de jaren dat ik mijn blog schrijf probeer ik het dorp stadje (alleen vanwege die stadrechten van Willem van Oranje) Arnemuiden af en toe te promoten. Soms de musea, een collega met een leuke winkel, een evenement, de geschiedenis, etc... Maar ook hier gaat de recessie niet voorbij - en helaas zijn er de afgelopen jaren verschillende winkels gesloten. We zijn een beetje de laatste der Mohikanen geworden met ons winkeltje op de Markt.

Vorige week stapte een oudere dame nieuwsgierig binnen, keek vervolgens met wijdopen ogen rond en riep haar vrienden luid naar binnen: "Moet je hier eens kijken - het lijkt wel een museum!"
Nou ja! "Dóen ze dat hier nog? breien en haken?" Ahum!
Als er daarna op een druilerige dag ook nog Duitse toeristen binnenstappen en vragen waarom het hier zo dood is (letterlijk!), dan zakt de moed uiteraard in mijn moccasins.

Maar gelukkig hebben we internet, blog en tomtoms (en zo nodig rooksignalen) - dus was het vandaag toch weer gezellig druk in de winkel. Volgende week gaat het postkantoor weer open (andere locatie, Nieuwlandseweg) en krijgen we vanaf september een nieuwe slager voor de deur. Het gaat goed komen.....!

Om maar bij de Mohikanen te blijven: er zijn prachtige patronen die gebaseerd zijn om oude indiaanse motieven. Deze steek wordt Apache Tears genoemd (Sarah London), maar Wink (A Creative Being) maakte al in 2012 een Nederlandse beschrijving van dit patroon (klik hier voor Nederlands en hier voor de Engelse versie)



Ook dromenvangers komen van de oorspronkelijke bevolking van Amerika, je maakt ze van verschillende ronde gehaakte kleedjes rond een ring of in een bodruurring geklemd:

DSC_0402

Foto: hier

Versier ze met kralen. lintjes en veertjes. op internet zijn zoveel patroontjes te vinden (google op crochet doily!) 

7 opmerkingen:

  1. Ik verbaas me dus echt over mensen die roepen 'breien en haken, doen ze dat nog'. Die mensen leven volgens mij echt onder een steen, sorry dat ik het zeg. De afgelopen 5 jaar is er zo veel geschreven en op radio en televisie geweest over de 'nieuwe generatie' hakers en breiers. Als journalist kom ik op zo veel plekken binnen, bij mensen thuis, winkels, bedrijven, het buitenland en er zijn altijd wel mensen die zelf dingen maken. En er zijn ook superveel beroemdheden die breien en haken, dus kom! Ik zou de neiging hebben om tegen zo'm mevrouw te zeggen: misschien eens wat minder soapseries kijken... ;-) Maar daar ben jij vast te aardig voor!! :-)

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Hahaha, nou ik heb haar écht wel uit de droom geholpen. Maar ze bleef er toch bij dat "ze bij ons in Hilversum" dat niet meer deden. :-)
      Daar heb ik het dan toch maar bij gelaten - geen energie meer insteken!

      Verwijderen
  2. Enige tijd geleden heb ik een tasje gemaakt van het leuke patroon indianen tear's. Ik heb dat toen vertaald met indianen tranen wat ik een nog mooiere naam vind. Het is een leuk, niet moeilijk patroon maar wel veel draadjes afhechten


    BeantwoordenVerwijderen
  3. Enige tijd geleden heb ik een tasje gemaakt van het leuke patroon indianen tear's. Ik heb dat toen vertaald met indianen tranen wat ik een nog mooiere naam vind. Het is een leuk, niet moeilijk patroon maar wel veel draadjes afhechten


    BeantwoordenVerwijderen
  4. Er blijven mensen maar verbaasd zijn als je haakt of breit. Wij zijn op dit moment op de camping in Frankrijk en heb natuurlijk ook mijn handwerktas bij me om te breien. Ben met een prachtig unicat garen bezig, vergeet me niet. En maak dus ook meteen reclame Jeanet voor je winkel.
    Want we willen toch graag winkels behouden om te kunnen voelen aan garens en stofjes. Een lieve groet vanuit Frankrijk Leny

    BeantwoordenVerwijderen
  5. Die mensen die in jouw winkel die uitroepen deden leefden de afgelopen jaren zeker onder een steen. Over de hele wereld is haken, breien, borduren en naaien weer helemaal cool, hip, in of hoe je het ook maar noemt. Het is weer helemaal modern met alle gave nieuwe garens en kleuren.
    De leegloop in jullie stadje is helaas in heel Nederland gaande. Bij ieder vertrek lijkt een stukje levendigheid mee te vertrekken. Hopelijk kunnen jullie nog jaren voort, want jullie zijn in de weide omgeving een begrip (behalve bj mensen die in een grot of onder een steen leven).

    Groetjes en fijn weekend, Margaret

    BeantwoordenVerwijderen
  6. Joh, bestaan die mensen nog, die niet weten dat er volop gehandwerkt wordt...?! Als het aan 'ons' ligt, zijn het eenlingen, toch? Prachtig haakwerk laat je ons weer zien.

    BeantwoordenVerwijderen