Welkom op dit blog! Ik ben Jeanet Jaffari-Schroevers en mijn passie is breien en haken. Voor onze handwerkwinkel kom ik zoveel ideeën en patronen tegen, die kan ik nooit allemaal zelf uitvoeren! Daarom ben ik in 2012 dit blog begonnen - om te laten zien hoe leuk breien én haken is. Regelmatig komt er een item bij, vaak met patroon of links zodat je direct kunt beginnen. Ik probeer voor elk wat wils te zoeken, moeilijk en makkelijk, voor jong en oud, haken en breien. Natuurlijk ben je van harte welkom om onze stenen winkel in Arnemuiden te bezoeken. Openingstijden wo-vrij 9.00-17.00, za 9.00-16.00 uur. Let op: op vrijdag ben ik er zelf niet, Ali neemt de honneurs waar!

maandag 20 januari 2014

Barbie

Zojuist zag ik het nieuws voorbij komen dat Barbie 50 jaar geleden voor het eerst naar Nederland kwam. Zó oud ben ik nou ook nog niet, maar ik kan mijn eerste Barbie-pop nog wel herinneren. Ze heette Cindy trouwens, zal wel een goedkopere versie zijn geweest :-)

De pop moet een hele uitgave zijn geweest en de kleertjes maakte mijn moeder natuurlijk zelf. (we hebben ze voor een deel nog). Van lapjes en restjes kregen we een hele garderobe en mijn moeder haakte ook een citroengele baljurk met een zwart glitterrandje.


Op de website http://www.stickatillbarbie.se/ vind je ontzettend veel patronen voor Barbie en Barbie-achtigen, deze zijn vooral gebreid.

  

Van deze patronen zijn er heel veel beschikbaar in het Nederlands. Overigens krijgt Barbie vanaf morgen haar eigen expositie in het Tassenmuseum in Amsterdam (21 januari - 4 mei 2014).

Veel Engelse (haak-)patronen vind je hier.

20 opmerkingen:

  1. Nostalgie! Wat zijn die Barbies prachtig aangekleed!
    Groetjes,
    Akkelien
    debreimeisjes.blogspot.nl

    BeantwoordenVerwijderen
  2. ik ben 60.. en ja ik had een barbie.. toen nog genaamd tienerpopje!! en je was inderdaad al 12 of zo als je die kreeg.. ze had een sleuteltje met bijpassend sleutelgat in haar rug, daarmee kon je haar haar naar wens lang of kort draaien. ze stond in een standaard en ik maakte voor haar de kleding die ik zelf niet mocht dragen als 13jarige!! sexy en pikant ahahahha

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Haha, ik ben wel iets jonger (33) maar toch... Mijn eerste barbie was een rock barbie- mn moeder vond die wel zo leuk.... Het duurde even, voor ik de barbie net zo stoer vond...

    Groetjes,

    Ilse

    BeantwoordenVerwijderen
  4. Ik heb mijn 3 vintage barbies (ja de echte, gekregen in 1965 :) ) lekker meegenomen naar hier. Wilde ze niet achterlaten, moeder maakte/naaide en breidde hel veel kleding en ook daar heb ik wat van meegenomen. Ben er blij mee hihi.

    BeantwoordenVerwijderen
  5. Wat ontzettend leuk zeg.
    Ik kreeg mijn eerste barbie in 1973. ik was toen 6 jaar.
    Heb 'm nog steeds.
    Ik maakte ook zelf kleertjes toen ik wat ouder was.
    Echt leuk deze kleren zeg!
    groetjes en fijne dag, Marianne

    BeantwoordenVerwijderen
  6. Onze generatie had duidelijk moeders / tantes / oma's die de barbies hebben aangekleed. Daar zou ook eens een tentoonstelling over moeten worden georganiseerd ( over de zelfgemaakte kleding dus ;-).

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. In Mechelen is daar nu een tentoonstelling van, in het speelgoedmuseum. Allemaal zelfgemaakte outfits.

      Verwijderen
  7. Ha ha, ik schiet spontaan in de lach, want ook mijn eerst Barbie was een.. Cindy! Mijn dochter en ik hebben laatst de barbie-doos nog uitgezocht (ja, want zij kreeg wel verschillende echte!) met daarin zelfs nog de zelfgemaakte kleertjes van mijn moeder! Erg leuk, die nostalgie :)

    BeantwoordenVerwijderen
  8. Ik heb dus nooit een barbie gehad, denk dat ik toen niet echt een barbiekind was, mijn zussen hadden er wel met zelfs huisjes en dergelijke. Vraag me af of ze die nog hebben. Wat vind ik de derde barbie mooi met die rose jurk, zou nu willen dat ik er wel een had haha.

    BeantwoordenVerwijderen
  9. Ik heb dus nooit een barbie gehad, denk dat ik toen niet echt een barbiekind was, mijn zussen hadden er wel met zelfs huisjes en dergelijke. Vraag me af of ze die nog hebben. Wat vind ik de derde barbie mooi met die rose jurk, zou nu willen dat ik er wel een had haha.

    BeantwoordenVerwijderen
  10. Stickatillbarbie is een website vol prachtige patronen.
    Nog een tip van een ervaren Barbiekleertjes maakster: neem eens de kleurige sokkenwol van tegenwoordig en brei daar kleertjes van. De wol is dun genoeg en het kleureneffect is altijd leuk.
    Kijk maar eens op mijn weblog bij de poncho's en truien voor het resultaat.
    Groetjes, Alyt

    BeantwoordenVerwijderen
  11. Ik kreeg ook geen Barbie, maar een Cindy. Mijn moeder vond dat die wat natuurlijkere verhoudingen had, vandaar! Ook mijn moeder maakte er zelf kleertjes voor en ik later ook. Ik heb de pop nog steeds, met de kleertjes, maar helaas is het binnenwerk verteerd. De meiden zoude graag met haar spelen, maar het blijft bij kijken!

    BeantwoordenVerwijderen
  12. Ik ben wel van 'die tijd' en heb mijn Barbies (een met blond en een met bruin haar) en een Skipper (was de voorloopster dan Cindy denk ik) alle drie nog. Zelfs nog in hun eigen doos, maar wel ergens op zolder in een verhuisdoos! Ooit had mijn moeder een jurkje voor mij, mijn zusje EN de Barbiepop gemaakt.... rood met witte stipjes.
    Leuk dit allemaal te lezen dames!

    BeantwoordenVerwijderen
  13. So sweet!
    Sheila

    http://sheilazachariae.blogspot.com/2013/12/yarny-goodness.html

    BeantwoordenVerwijderen
  14. Grappig! Ik kreeg Skipper in 1967, het jonge zusje van Barbie. En ook mijn moeder heeft een hele serie kleertjes gebreid met heel fijn garen en mini-knoopjes. Het ligt allemaal nog ergens in een doos op zolder.......

    BeantwoordenVerwijderen
  15. Zelf heb ik nooit een Barbie gekregen! De site ken ik al langer, ik gebruik de patroontjes nogal eens voor de poppen :-) van arne en carlos.
    Grtjs, rita.

    BeantwoordenVerwijderen
  16. Ik had ook een Barbie, met heel steil haar, en een ballerina Sindy. Ik was zelfs lid van de Sindy-club, met een eigen krantje, lang geleden ... Mijn eerste brei- en haakcreaties waren kleedjes voor mijn poppen. Ik heb er heel goed voor gezorgd, en mijn dochters ook, dus alles ziet er nog goed uit, alleen Barbie raakt haar hoofd soms kwijt, je zou van minder ;) Mijn dochters hebben een hele verzameling, maar daar wordt toch wat minder voorzichtig mee omgesprongen. Wat een jeugdsentiment, ik word precies oud !

    BeantwoordenVerwijderen
  17. mijn barbie pop was ook n cindy heb m nu nog boven liggen en ik ben bijna 60, bewar haar voor mijn kleindochter ook minn moeder heeft voor cindy zeer veel gebreid, n barbie met borsten vond mijn moeder maar niets toentertijd dus kreeg ik n cindy

    BeantwoordenVerwijderen
  18. My daughter's Barbie - about 1968 -- and all the gorgeous clothes I made - gone. She tossed everything when she moved out.

    BeantwoordenVerwijderen