Welkom op dit blog! Ik ben Jeanet Jaffari-Schroevers en mijn passie is breien en haken. Voor onze handwerkwinkel kom ik zoveel ideeën en patronen tegen, die kan ik nooit allemaal zelf uitvoeren! Daarom ben ik in 2012 dit blog begonnen - om te laten zien hoe leuk breien én haken is. Regelmatig komt er een item bij, vaak met patroon of links zodat je direct kunt beginnen. Ik probeer voor elk wat wils te zoeken, moeilijk en makkelijk, voor jong en oud, haken en breien. Natuurlijk ben je van harte welkom om onze stenen winkel in Arnemuiden te bezoeken. Openingstijden wo-vrij 9.00-17.00, za 9.00-16.00 uur. Let op: op vrijdag ben ik er zelf niet, Ali neemt de honneurs waar!

maandag 30 september 2013

Beestenboel

Het vorige berichtje maakte nogal wat los (op Facebook). Eeeeh, ik heb geen hondje, en ik heb ook geen mening over of je een truitje aan moet doen of niet. Ik wou maar laten zien: het bestáát! :-)

Deze week is het dierendag, dus we blijven maar even in de beestenboel.


Vers van de Pers: Bij Charami (superleuk blog!) vind je de gratis Nederlandse vertaling van het patroon voor deze vrolijke tweeling Knabbel en Babbel. Het origineel vind je bij Irka of op Ravelry. Het patroon is zeer uitgebreid, ook met naai-instructies voor de verschillende onderdelen.

Hondjes

Gisteren zagen we op het strand veel honden heerlijk rennen op het strand. Een paar kleinere exemplaren hadden een truitje of een jasje aan. Wil je ook eens een truitje breien voor een kleine vriend? Bij Doggy Fashion kun je losse breipatronen kopen!

Breipatroon Kabeltrui

Breipatroon Stoere Ierse trui


zondag 29 september 2013

Genieten

Wat een heerlijke dag!
Genieten met elkaar, van elkaar en van het heerlijke weer....


Vanmiddag genoten we van de zon en zee in Vlissingen


Zon op je gezicht...


...zand aan je voeten en...


..het heerlijke geluid van het water, de meeuwen, de wind...

De rest van de dag was ik bezig met mijn UFO's (UnFinished Objects)
waarvan deze helemaal af is (deze week meer hierover!)


En mijn lapjesdeken die al een hele zomer rondslingert eindelijk richting eindbestemming gaat.


Morgen weer een nieuwe werkweek, met nieuwe ideeën!

zaterdag 28 september 2013

Haken en kruissteek

Gemengde handwerktechnieken door elkaar vind ik altijd erg leuk! Haken en breien of borduren erbij, juist de verschillende dingen maken een werkstuk uniek.

Deze potjes vond ik ook zo leuk!

crochet and cross stitch

Deze afbeelding vond ik op Pinterest, maar de foto was helaas niet gelinkt naar een blog of website. We moeten het hier mee doen. De kruissteekpatroontjes op de gehaakte vasten maken deze potjes extra bijzonder.

Wat ik ook erg grappig vond was deze stoel:


Het borduurwerk suggereert gehaakte granny squares :-)  Het is een pakket dat op deze site verkocht wordt.

En deze liet ik al eens zien: 


Geweldig leuke deken, gemaakt van kleine gehaakte rondjes die een kruissteek-patroon suggereren. Deze komt van Felted Button, het patroon is verkrijgbaar via Etsy of Ravelry.

Img_0001_small2

Mijn werkweek zit erop (wat nog niet betekent dat ik klaar ben), ik ga proberen dit weekend wat UFO's af te krijgen, wordt vervolgd!


vrijdag 27 september 2013

Eindeloos...

Dit blog heeft als titel Blij dat ik Brei, maar vaste lezers weten wel dat dat de lading maar ten dele dekt! Van alle handwersters die dit blog lezen is een groot deel "haakster-pur-sang" en raakt de breinaald niet aan (en andersom ook - breisters niet echt nooit haken). Ik probeer een evenwicht te zoeken in de grote hoeveelheid patronen: haken en breien, moeilijk en makkelijk, grote en kleine projecten, gratis en koop-patronen (eeeh, tja: Nederlands en Engels....)

Hoewel ik natuurlijk een winkel heb en van deze toko moet leven (nee, het is geen uitgegroeide hobby, maar wél mijn passie. Eigenlijk was ik ooit, ooit verpleegkundige - echt waar), probeer ik niet te commercieel te denken bij het aanbieden van ideeën. Ik hoor graag wat jullie er van vinden. Maar ondertussen groeit het aantal bezoekers wel gestaag en deze week kwam het aantal al twee keer boven de 10.000 bezoekers per dag......... slik! (O, als dat eens allemaal klanten waren, whoehaaa !!)

Vanavond wat moeilijker haakwerk! Het heet de Endless Crochet Cardi Shawl. Indrukwekkende naam voor een indrukwekkende sjaal...



Deze multifunctionele sjaal is gemaakt door Charlotte en het Engelstalige patroon kun je vinden/kopen op Ravelry. Het is eigenlijk niet meer dan een rechte lap die door het vouwen en aan elkaar haken gevormd wordt tot een sjaal die je op veel manieren kunt dragen. Miriam wou wel model zijn!



Hieronder draag je de sjaal eingelijk "op zijn kop", en zo krijgt hij een heel andere vorm.



De moeilijkheid zit 'm niet zozeer in het haken, dan wel in het lezen van het uitgebreide Engelse patroon (helaas zit er geen haakschema bij) en vooral het in elkaar vouwen/naaien. Da's even puzzelen, maar wat mooi als het is gelukt! Je kunt er ook nog mouwen aan haken. Kijk eens naar die details, wat een schitterende rand...


Voor dit vest zijn 4 strengen filigran/filisilk gebruikt (à 600 meter per streng). Wil je de prachtige sjaal komen bewonderen? Hij hangt in onze winkel! 


Het patroon is verkrijgbaar via Ravelry. Op het patroon staan de maten XS - 3X.



Mooi!

Soms krijg ik de vraag hoe ik het voor elkaar krijg om dit blog vol te krijgen. Helemaal geen moeite mee! Het internet staat bol van de prachtige ideeën. Het is moeilijk om te kiezen...

Deze sjaal is een plaatje, vooral ook door de gekleurde sokkenwol waarmee hij is gehaakt (yep, wéér die Invicta Color !! - maar andere kan natuurlijk ook prima)


Gevonden op Ravelry, gemaakt door Anita. Het patroon komt hier vandaan. De beschrijving is in het Engels, maar als je doorscrollt naar beneden zie je een haakschema, zodat je toch aan de slag kunt. Het is geen moeilijk patroon en dus ook geschikt voor welk garen dan ook. Het is eenvoudig breder of smaller te maken. Haak met een vrij grote haaknaald, dan valt de sjaal soepel!




donderdag 26 september 2013

Op een grote paddenstoel...

Terwijl ik de titel schrijf begin ik te twijfelen. O, was het nou paddestoel of paddenstoel (tja, met bouwjaar 1967 zit de nieuwe spelling er nog niet naadloos in)??? Ik zocht het op bij Onze Taal, en ik denk dat het allebei mag (wie weet het verschil tussen het witte boekje en het groene boekje???)

Het zal me worst zijn, het gaat namelijk om dit schattige kereltje Paul Toadstool (een stuk makkelijker, dat Engels :-)

Is het geen schatje?


 

Paul kan zijn mutsje helemaal afdoen. Ik vond het patroon op Ravelry, waar het patroontje te koop is in het Engels en Duits (en op de bijbehorende website staat ook Nederlands, maar dat kan ik nergens anders terugvinden).

Maar er zijn ook genoeg gratis patroontjes te vinden van paddestoeltjes, kijk maar mee:

Deze is van Grietje Karwietje (duidelijk Nederlands patroon, gratis)
(deze liet ik al eens eerder zien)

En een ieniemienie, ook van Grietje

Een paddenstoel als rammelaar Van de hak op de tak
Gehaakte paddestoel

Deze mooie, sierlijke vliegenzwam maakte Anna
Ze maakte gebruik van dit patroon op Etsy (Engels)

Weer inspiratie genoeg, he? :-)

woensdag 25 september 2013

Spiraal-sokken

Deze sokken heb ik al zo lang op mijn pinterest-bord staan. Deze hiel is toch super? Wil je nooit meer schoenen aan....


Ik zou een hele dag op kousevoeten lopen en mijn broek op hoog water...!

Na wat speurwerk bleek het patroon ook op Ravelry te staan, en het patroon is gratis verkrijgbaar in het Nederlands. Ik hoef er niet bij te zeggen dat het een beetje sok-voor-gevorderden is, het patroon (Voor Ravelry heb je een account nodig, klik vervolgens op Free Ravelry download) bevat een uitgebreide beschrijving van de spiraal, waar je de sok mee begint.



Liever een andere sok? Dan kies je toch voor onze Zeeuwse Sokken?


Bij Just-Do zie je het resultaat van Dorien!

004



Tapestry-deken

Het tapestry-haken is op dit moment weer helemaal uit de oude doos. Leuk dat een oude techniek met nieuwe kleurtjes en patronen weer een heel eigen leven gaat leiden!

Deze (baby-)deken is ook een prachtig voorbeeld. Deze deken is een verzameling granny-squares in tapestry-techniek die later weer aan elkaar zijn genaaid of gehaakt.



Ik vond het patroon op Ravelry, waar je het patroon in het Engels kunt kopen. Misschien dat voor de handigen in handwerk-land een plaatje al genoeg is?? 

En voor wie een deken te veel van het goede vindt....het zijn ook erg leuke kussens of pannenlappen!

dinsdag 24 september 2013

Pennen

Het zal vast waar zijn, dat een handtas een weerspiegeling is van de eigenaar. Bij mij wel hoor - het is ietwat chaotisch..... :-)


Sleutels, portemonee (die al een tas op zich is....), veeeel snoeppapiertjes van iedereen die even wat kwijt moet, een zeer gedateerde telefoon die het gewoon nog doet - dus prima, een weekbrief van de kerk. Mascara of lipstick zal je er niet in terugvinden, hooguit een verdroogde - het is niet aan mij besteed. En verder veel pennen... vraag me niet waarom er zoveel in zitten. Ik begin met 2 of 3 en na een tijdje zitten er 10 in! Het nadeel van die losse pennen in combinatie met al die andere zooi in die tas is dat ze het nogal snel begeven.


Ik denk dat ik dit projectje nog eens onder handen moet nemen! Mooie gehaakte pennenhoesjes voor de favoriete pen. Je vind een leuke Nederlandse beschrijving bij IngThings.



Eeeeh, vast ook prima voor mascara's..... :-)

En zeker even verder struinen op dit leuke, kleurrijke blog! Zoveel kleur dat je er vrolijk van wordt en heel veel DIY-ideeën met o.a. haakgaren, maar ook papier en nog meer!


Schortenbontjes

Vorige week kwam er weer een nieuwe stapel schortenbont binnen, en dat is een mooie reden om deze prachtige stof nogmaals in de schijnwerpers te zetten.
Schorten van deze traditionele stof maken we nauwelijks meer, maar andere leuke dingen des te meer!


Deze stoere gevoerde zakjes zijn multifunctioneel en erg decoratief. Het kwam zo...


Opgroeiende pubers hebben de neiging nogal te groeien. Hard te groeien. Bij de wisseling van de seizoenen wordt dat pijnlijk duidelijk met een stapel (versleten) spijkerbroeken op hoog water. Ergens op een Japanse website zag ik al eens een dergelijk idee en toe... **pling!!** het idee was geboren.



Knip een stuk van de pijp af op gewenste hoogte. Kies ruim, want er moet nog bodem én een omslag af van de lengte.


Kies een leuke stog voor de voering en knip die net zo groot als de pijp.


Leg de goede kanten van de stof op elkaar en stik de zijnaden en de onderkant tot een soort zakje.


Ook de pijp stuk je aan de onderkant dicht.


Maak kleine zijnaadjes in de onderkant van de pijp en knip deze af. Het zelfde doe je bij de voering.


Je hebt nu 2 kleine zakjes. Die zet je in elkaar met de verkeerde kanten op elkaar. Vouw de bovenzoom van beiden ca 1 cm om (ben je onzeker over je naaikunsten, dan is het slim om deze te spelden of te rijgen)


Stik de zoom dubbel en je bent klaar!

Wees met een huis-tuin- en keukenmachine voorzichtig met spijkerstof. Op de zijnaden is de spijkerstof enkele lagen dik. Kies een goede jeans-naald en naai rustig!! 



De mandjes zijn leuk voor op tafel of in de vensterbank. Vul ze met nootjes, pennen, zet er een vaasje in met bloemetjes of een plantje. Heb je geen spijkerbroeken? Een gewoon effen lapje voldoet natuurlijk ook prima!




Ik heb nog een hele stapel broeken - ik kan vooruit...


Het Zeeuws Schortenbont verkopen wij in onze winkel (23,50 per meter) in Arnemuiden. Woon je niet in de buurt? Je kunt de stof ook bestellen in onze webwinkel www.tikkeltjezeeuws.nl per halve meter (€ 11,75). Daar vind je ook allerlei leuke cadeautjes met deze stof, kijk hier.