Welkom op dit blog! Ik ben Jeanet Jaffari-Schroevers en mijn passie is breien en haken. Voor onze handwerkwinkel kom ik zoveel ideeën en patronen tegen, die kan ik nooit allemaal zelf uitvoeren! Daarom ben ik in 2012 dit blog begonnen - om te laten zien hoe leuk breien én haken is. Regelmatig komt er een item bij, vaak met patroon of links zodat je direct kunt beginnen. Ik probeer voor elk wat wils te zoeken, moeilijk en makkelijk, voor jong en oud, haken en breien. Natuurlijk ben je van harte welkom om onze stenen winkel in Arnemuiden te bezoeken. Openingstijden wo-vrij 9.00-17.00, za 9.00-16.00 uur. Let op: op vrijdag ben ik er zelf niet, Ali neemt de honneurs waar!

donderdag 28 februari 2013

Badeendjes

Al eerder linkte ik naar dit patroon, deze eendjes zijn zó leuk!




Je kunt het patroon vinden bij Wolatelier Dian. Deze eendjes zijn allemaal met hetzelfde patroon gehaakt, maar de kleinste met 1 draadje, de middelste met 2 draadjes en de grootste met 3 draadjes Miami! Een hele eenvoudige manier om het patroon te vergroten....



Je kunt er een speciaal belletje indoen, óf bijv. een plastic eitje wat je in zo'n Surprise-ei vindt. Vullen met een belletje of rijst en het rammelt!


Gehaakt rokje

Vorige week kwam deze dame haar mooie rokjes weer laten zien! Zijn ze niet ontzettend leuk?




Dit rokje is gemaakt van Acryl in Granny Stripes. Erop is een mooie applicatie van een bloem gemaakt. In de taille zit een koordje. Je kunt natuurlijk ook een tunneltje maken met elastiek.


En dit rokje is gemaakt van Miami. De applicatie zijn bloemetjes en het vogeltje van Aan de haak geslagen. Verder geen kant en klaar patroon, gewoon zelf proberen. Het zijn rechte lapjes met in de taille een koordje of elastiek.

woensdag 27 februari 2013

Nieuwe bloemetjes in de vensterbank!

Het wil hier gewoon niet lukken met de lente. Het is nog zo grijs en grauw en temperaturen net boven nul. Dus toen ik maandag wat lentebolletjes kocht, besloot ik de vensterbank maar weer wat op te vrolijken zodat het een beetje lente lijkt.


Weet je nog dat ik vorig jaar de hoesjes voor de blikjes maakte? Je kunt het ook hier terugvinden, maar ik zal het nog een keer opschrijven:

Ik maakte gebruik van dit patroontje: 

Egggingham_3

Wat je nodig hebt is een aantal blikjes van groente of worstjes, en acryl in wit en een kleur-in-2-tinten. Dus donker en licht paars, e.d.


Voor een klein blikje zette ik 54 steken op met naald 3½. Eerst een paar naalden in averechte tricotsteek (donkerste kleur), en daarna tricotsteek volgens bovenstaand randje (2 steken per kleur), en weer eindigen met een randje averechte tricotsteek in de donkerste kleur. Het lapje dichtnaaien zodat het een kokertje wordt en rond een blikje schuiven.


Dit jaar koos ik voor wat hedera en voorjaarsbolletjes als narcissen en een hyacint. Je hebt ze zo gewisseld als ze zijn uitgebloeid (en dat gaat heel hard boven de verwarming...).


Maar de viooltjes van vorig jaar kunnen natuurlijk ook!


Zo komt de lente vanzelf in je huis!




dinsdag 26 februari 2013

Overzee...

Toen ik met mijn blog begon, kon ik niet bevroeden dat ik reacties zou krijgen vanuit de hele wereld! Ongelooflijk, uit alle hoeken van deze aardbol krijg ik reacties en mails. Vanuit België, Duitsland, maar ook Frankrijk, Canada, Hongarije, Zuid Afrika, Tunesië, Noorwegen, Zweden, en nog veel meer! Heel van Nederlanders (en Vlamingen) in-den-vreemde, maar ook van niet-Nederlanders die zich (al dan niet met google vertaler) door het Nederlands heen worstelen. Het leuke hiervan: blijkbaar voelen over de hele planeet handwerksters zich met elkaar verbonden!!

Deze week kreeg ik zelfs een brief (!) uit Australië.


Mevr. Geertje Tazelaar vertrok 50 jaar geleden op 14 jarige leeftijd met haar ouders naar Australië. Zij had van een kennis mijn adres gekregen en schreef mij een lieve brief. Zij breit veel poppen voor hobbywinkels, het Rode Kruis en andere goede doelen. Zij maakt gebreide poppen in Nederlandse klederdracht(en) en maakte haar eigen patroontje wat ze na-breide van een souvenirpopje.


Haar vraag is of ik een patroon heb van (andere) popjes in Nederlandse klederdracht. Ik ben het zelf nog nooit tegengekomen, maar ik wil jullie het graag voorleggen. Wie-o-wie heeft patroontjes voor Mevr. Tazelaar??

Hieronder zie je een foto die ze meestuurde van haar gebreide poppetjes.


Ik zou het heel leuk vinden om haar een brief terug te sturen met daarin een of meerdere  patroontjes maar ik weet niet of ze bestaan. Wie helpt mij? Je kunt mailen naar jaffari@zeelandnet.nl

PS: Wat een prachtige postzegels hebben ze in Australië....



Deken

Deze geweldig mooie deken haakte Ans voor SIBOL. Ze maakte gebruik van een gratis patroon op Ravelry dat Butterfly Garden heet.



Het patroon is geschreven in het Engels, en er staat geen haakschema bij. Dat vind ik zelf niet zo handig - ik haak graag van een teltekening. En Ans maakte er een voor ons!


(klik voor een vergroting)


Op deze site vind je het originele patroon!
Wil je meer weten over SIBOL? Dan klik je hier.

maandag 25 februari 2013

Op pad!

Wat een treurnis vandaag, het is zo grijs en koud. Omdat het weer niet echt meewerkt besloten we er maar even op uit te trekken. Die ene vrije middag maar even benutten :-)

We besloten naar Intratuin te gaan, natuurlijk voor alle voorjaarsbloeiertjes - maar ook omdat je er samen een bakje koffie kan doen. We verlekkerden ons aan de narcissen, bakkruudjes, blauwe druifjes en andere vrolijke bolletjes die buiten hun kopjes nog niet echt naar buiten durven steken.
En vergaapten ons ook aan al interieur en tuin-ideetjes, kregen er nog meer creatieve ideeën van en lieten het bezinken bij een kopje koffie. Met de jonge dames mee zaten we natuurlijk niet echt rustig - wat een geklepper (heerlijk als je 12/13 bent)!!


Dit is de buit! Die kransen, daar horen jullie meer van!


En wat nieuw groen hadden we ook nodig, ook dit wordt vervolgd....

Bij de buren, Kesteloo, haalden we nog wat plantuitjes en zaadjes - het kan maar in huis zijn, toch? Da's gewoon om mezelf wat op te kikkeren!


Om een beetje in de lente-stemming te komen: een haakpatroontje van een narcis! Deze gehaakte Narcis vind je bij 'l heure bleue, met een Nederlandse beschrijving.

Babytruitje

Op Ravelry zag ik dit prachtige truitje voor een pasgeboren babietje. Gemaakt van 2 bolletjes Softfun Batik van Scheepjes (3,95 per bol), een zachte katoen met acryl. De kleurtjes komen vanzelf uit het bolletje.


Het patroontje kun je vinden op Ravelry, en is gratis te downloaden, ook in het Nederlands. Handig aan dit patroontje is de sluiting aan de zijkant. Geen gedoe met een nauwe opening voor het baby-hoofdje, maar een makkelijke knoopsluiting. Het truitje wordt gebreid van boven naar beneden.

Je kunt dit truitje natuurlijk ook in effen kleurtjes breien of zelf je streepjes verzinnen....

Voor Ravelry heb je een account nodig, kost je niets, verplicht je tot niets, maar het biedt toegang tot zoveel ideeën en patronen!




zaterdag 23 februari 2013

Kleur!!

Eindelijk kan ik mijn laatste affo laten zien. Zo'n zin in kleur de laatste tijd.........!



Na het succes van de herfst-kol maakte ik een lente-variant. Dit keer niet met wol, maar met Miami (60% katoen/40%  acryl), een heerlijk garen dat prima te wassen is en mooi blijft. Bovendien lekker zacht en vormvast. Ik nam 6 kleurtjes en haakte grannies:


Ik haakte met haaknaald 3½ (ik heb een vrij stevige/vaste hand) en haakte 12 grannies van elk 6 rondjes. Ik varieerde elke keer van kleur en volgorde. Daarna naaide ik ze aan elkaar door alleen het achterste lusje van beide grannies vast te naaien.


Kies voor het naaien de kleur van een van de buitenste toeren en door het te naaien krijg je geen dikke naden. Beide kanten zijn mooi.


Ik maakte een ring (ditmaal geen moebius) en ging rondom haken. Ik varieerde met stokjes (geen granny stripes, maar aansluitende stokjes) en vasten en op het einde nog een open toertje. Ik keek gewoon hoeveel garen ik nog overhad (en ik haakte uiteindelijk bijna alles op).



En dan nog even draadjes wegwerken. Geprobeerd om dat zo onzichtbaar mogelijk te doen, zodat er weinig verschil in beide kanten was.

Als je deze kol ook maakt: kijk even of je de lengte ook goed vindt, iedereen heeft een andere hand van haken - zodat je kol groter of kleiner kan uitvallen.


En nu staat-ie mooi te wezen in de winkel..... :-)


Ik heb de kwaliteit Miami in vele kleuren, misschien hou je niet van zóveel kleur, dan kun je ook voor ton-sûr-ton kleuren kiezen of gewoon effen. Net zo mooi ....



Wie 'm "live"wil zien, vasthouden, passen, aaien: Van harte welkom in onze winkel!
(en ja, ik stuur ook katoen op - maar dit past niet meer in een envelop)


Sunburst

Vandaag loopt het niet op rolletjes. Eigenlijk al een hele week niet, het lijkt hier wel een ziekenhuis! De een na de ander valt om, ziek, zwak en misselijk - en het duurt maar en het duurt maar. Het lijkt wel of het halve dorp ziek is - het is deze week onnoemelijk stil in de straat en de winkel. Het weer doet er nog een schepje bovenop, het is somber, guur, koud - ik ben helemaal in mineur (en da's niets voor mij, maar ik heb even een flinke dip).

Volgende week is het voorjaarsvakantie, en de kinderen zijn lekker vrij. Een weekje minder vroeg opstaan, beetje minder stress en hopelijk een beetje zon (en misschien ietsie-pietsie warmer??). En misschien toch eens die duizenden bezoekers voor de deur die dagelijks mijn blog bekijken? :-)
We zijn de hele week (behalve maandag) open!!

Om het tij te keren een vrolijke tas, gemaakt met sunburst-grannies. Een beetje "sunburst kunnen we wel gebruiken!



Deze tas vind je terug bij Diaper Mum. De beschrijving is in het Engels, maar als je eenmaal de Sunburst-granny kunt haken, dan kom je met wat fantasie ook heel ver - gewoon proberen!

Ik schreef al eerder over de Sunburst-Grannies. Je kunt op Eda's Crochetroom een prima tutorial vinden voor deze granny. Weer in het Engels, maar met heel veel foto's!


vrijdag 22 februari 2013

Beenwarmers

O jongens, wat is het toch koud!!!! Ik weet het, de dagen worden langer, sneeuwklokjes steken hun kopjes boven de grond, lammetjes worden geboren, maar het is nog zo koud......!

Ik wil zo graag een beetje lente... en toen zag ik deze beenwarmers. Gewoon in vrolijke kleuren, maar toch lekker warm!


Hippe broek erbij, en tóch lekker warm! Deze komen van het leuke blog van Ponnekeblom.

donderdag 21 februari 2013

Zeeuws Schortenbont

Vorige week kwam er weer een nieuwe stapel Zeeuws Schortenbont binnen!



Heerlijke stofjes om mee te freubelen. Natuurlijk in tradioneel zwart-wit, maar ook de rood-witte motiefjes zijn er weer volop.
Ali maakte alvast een heleboel stofknoopjes van deze schortenstof.


En ik ga weer een nieuw haaknaaldenmapje maken.



Wil je ook zo'n mapje maken? Lees mijn eerdere blogpost hier, met een uitgebreide beschrijving met veel foto's.


Wil je stofjes bestellen? Dat kan! Je kunt de stofjes per 10 cm. al bestellen. Ze kosten € 23,50 per meter en zijn 130 cm breed. Het is een geweven stof, de achterkant is vaak net zo mooi!!
Mail maar even naar jaffari@zeelandnet.nl voor informatie. Tot 2 meter kan als envelop worden verzonden. Maar langskomen is nóg leuker!