Welkom op dit blog! Ik ben Jeanet Jaffari-Schroevers en mijn passie is breien en haken. Voor onze handwerkwinkel kom ik zoveel ideeën en patronen tegen, die kan ik nooit allemaal zelf uitvoeren! Daarom ben ik in 2012 dit blog begonnen - om te laten zien hoe leuk breien én haken is. Regelmatig komt er een item bij, vaak met patroon of links zodat je direct kunt beginnen. Ik probeer voor elk wat wils te zoeken, moeilijk en makkelijk, voor jong en oud, haken en breien. Natuurlijk ben je van harte welkom om onze stenen winkel in Arnemuiden te bezoeken. Openingstijden wo-vrij 9.00-17.00, za 9.00-16.00 uur. Let op: op vrijdag ben ik er zelf niet, Ali neemt de honneurs waar!

zondag 10 november 2013

Vlissingen

In de zoektocht naar Zeeuwse Visserstruien worden we wel eens voor raadsels gezet. Wanneer verbind je een patroon aan een plaats? Het slangenpatroon en het blokjespatroon zien we zo vaak terug op de foto's van Arnemuidse vissers dat er geen twijfel over bestaat dat we die gerust "Arnemuids" kunnen noemen.


Vissers van Arnemuiden

In het boek van Stella Ruhe Nederlandse Visserstruien wordt er echter nóg een trui aangeduid als Arnemuids, die hier zeker niet gebruikelijk was of als zodanig herkend wordt. Stella vermeld er dan ook bij dat deze trui Arnemuiden-3 wordt genoemd omdat de drager een visser uit Arnemuiden is.


Het gaat om Jacob van Belzen, bijgenaamd "De Pruis"

Van de website van de HVA: Begin december 1905 ging het droeve bericht door Arnemuiden: "De Pruis (Jacob van Belzen) en zijn jongens Joos en Dorus zijn gebleven". Jacob van Belzen (visser), geboren op 10.4.1859 te Arnemuiden, zoon Joos (visser), geboren op 25.11.1881 te Arnemuiden en zoon Theo(dorus),(visser), geboren op 29.12.1886 te Arnemuiden, zijn verdronken op 6.10.1905 als bemanningsleden van de MA 27 "Noordzee", een haringlogger van reder J. Drop Jzn te Maassluis, uitgevaren 27.9.1905. Bovenaan de monsterrol is door de waterschout geschreven: "met man en muis gebleven vermoedelijk in den storm van 6 October". In dezelfde storm was ook de MA 80 met man en muis vergaan. 
Deze foto is gemaakt vlak voor hun overlijden. Tijdens de overstap in Rotterdam, op weg naar Maassluis lieten ze zich nog fotograferen. Dorus staat links en Joos rechts. Jacob draagt een traditionele visserstrui. 


Anja schreef op haar blog Zeeuwse Visserstruien uitgebreid over deze trui, want na wat speurwerk blijken er meer foto's te zijn met truien in hetzelfde patroon. Het lijkt daarom terecht om deze trui Vlissingen te noemen!

Er is nu een uitgebreid patroon gemaakt voor deze schitterende herentrui. Op onze website Tikkeltje Zeeuws kun je meer informatie vinden en het complete pakket bestellen. De trui zit vol kleine kabeltjes en verbruikt daarom meer garen dan een trui in tricotsteek.




De mouw heeft een bijzonder detail: een mouwspie waar het patroon van de panden in doorloopt. Wil je de trui eens bewonderen? Kom dan eens naar de winkel!

En wil je er bijpassende sokken bij? Dat kan!! Erry van Erkenraadje maakte een patroon voor sokken in dit motief, ze noemde het toepasselijk Bestevaer (oud hollands voor Grootvader - de bijnaam voor Michiel de Ruyter, rasechte Vlissinger). Je kunt het patroon (Nederlands en Engels) gratis downloaden vanaf Ravelry.


Erry heeft nog veel meer klassieke visserstruipatronen verwerkt in sokken, echt leuk! Je kunt ze allemaal vinden via Ravelry of via haar blog Erkenraadje.


En dan nu nog een oproep! In onze zoektocht naar de Zeeuwse Visserstruien zijn wij ook nieuwsgierig geraakt naar de visserstruien van Vlaanderen. Het is bekend dat er in Bretagne ook visserstruien werden gedragen (nee, niet de streepjestruien). Het kan niet zo zijn dat het in Breskens ophoudt en in Frankrijk verdergaat....? Wie weet van meer over eventuele vlaamse truien? Wie kan ons helpen aan beeldbanken, musea, foto's, deskundigen over het visserijverleden van België? We houden ons aanbevolen!!

5 opmerkingen:

  1. Wat geweldig weer Jeanet!! Ik kom gauw eens kijken naar het resultaat van al die vele uren speuren!!

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Als ik nu in België over visserstruien praat, dan bedoelt iedereen een effen (jersey) donkerblauwe trui met knoopjes aan één zijde op de schouder, of een gestreepte wit-blauwe.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Maar er moet beslist meer zijn!!! Hier dacht ook iedereen dat er geen biijzondere truien waren, maar kijk maar eens in het boek van Stella Ruhe :-)
      Het is zo lang geleden dat niemand het nog kan herinneren, maar ze moeten er geweest zijn!

      Verwijderen
  3. Meer dan 20 jaar geleden kreeg ik het blad ""die Masche"" met als Thema Breien in Europa. Daar staat een artikel in over visserstruien in Eriskay ( Hebriden) en Guernesey ( kanaaleilanden) met ook dit soort truien. Er staan ook patronen in. Door de visserij is altijd een groot onderling contact tussen de diverse gebieden geweest. Net zoals de handelsreizen naar de Scandinavische- en Oostzeelanden handwerktechnieken "overgewaaid" zijn

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Je zou zeker het blog http://zeeuwsevisserstruien.blogspot.nl/ eens moeten lezen of het boek van Stella Ruhe.

      Verwijderen