Welkom op dit blog! Ik ben Jeanet Jaffari-Schroevers en mijn passie is breien en haken. Voor onze handwerkwinkel kom ik zoveel ideeën en patronen tegen, die kan ik nooit allemaal zelf uitvoeren! Daarom ben ik in 2012 dit blog begonnen - om te laten zien hoe leuk breien én haken is. Regelmatig komt er een item bij, vaak met patroon of links zodat je direct kunt beginnen. Ik probeer voor elk wat wils te zoeken, moeilijk en makkelijk, voor jong en oud, haken en breien. Natuurlijk ben je van harte welkom om onze stenen winkel in Arnemuiden te bezoeken. Openingstijden wo-vrij 9.00-17.00, za 9.00-16.00 uur. Let op: op vrijdag ben ik er zelf niet, Ali neemt de honneurs waar!

woensdag 30 januari 2013

Möbius

Deze geweldige schouderwarmer is een zogenaamde möbius:



Een möbius is eigenlijk een wiskundig figuur: een "rondje met een slag erin". En dat is precies wat je hier ziet. Maar om een möbius op een rondbreinaald te breien heb je wel een paar trucjes nodig!

Het engelse patroon van deze möbius vind je hier op Ravelry. (het is een beetje zoeken naar het patroon als je doorklikt - kun je 'm echt niet vinden dan mail je maar - ik ga het patroon niet vertalen, hoor!). Op zich kun je met elk garen een möbius maken, maar kijk eerst naar dit filmpje!


Vind je het te ingewikkeld? Natuurlijk kun je ook een möbius maken door een rechte lap te breien met met 1 slag aan elkaar te naaien. Je krijgt dan echter wel een naad te zien!



10 opmerkingen:

  1. Da's pas toevallig, ik ben bezig met een Möbius. Van het blog van Creariet, met een tweekleurige patentsteek. Wordt wel bijzonder, maar het is niet gedachtenloos breien. Jouw voorbeeld hier is ook erg fraai. Mooie sjaal/col.

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Ha Jeanet, hoe ingewikkeld is dat! Volgens mij kan je ook gewoon op de rondbreinaald opzetten, en voordat je de ring sluit zorgen dat er een slag in je opzetsteken zit. Als je dan gewoon gaat breien, blijft die slag er ook inzitten. Dit weet ik (niet omdat ik zo slim ben) omdat ik dit ooit per ongeluk heb gedaan terwijl het niet de bedoeling was ;o)

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Hoi Jeannette,
      Dat kan ook, maar volgens mij krijg je er dan 2 slagen in!:-)
      Groeten,
      Jeanet

      Verwijderen
  3. Hey Jeanet, je blijft ons maar aansteken, jij geeft niet op hé!
    Interessant, deze sjaal, een echte uitdaging om eens te proberen en mooi resultaat bovendien, speciaal.
    Groetjes, rita.

    BeantwoordenVerwijderen
  4. hallo Jeanet
    erg leuk weer, dit patroon
    zelf heb ik een mobius gebreid op de rondbreinaald en bewust de naald verdraaid.
    vond het wel spannend om te kijken wat er zou gebeuren....... nou mobius dus

    BeantwoordenVerwijderen
  5. Hoi allemaal, een poosje geleden heb ik de Möbius volgens het patroon van Wollmeise gebreid ( http://wollmeise.blogspot.nl/2006/10/mbius-wrap-rezept.html ). De "truc" van een Möbius is niet alleen de slag erin, maar dat de opzet langs de middellijn loopt. De slag gebeurt vanzelf, en je breit vanuit het midden gelijkmatig naar boven en beneden. De zichtbare rand ontstaat alleen door afkanten. Nieuwsgierig hoe het werkt? http://nl.wikipedia.org/wiki/M%C3%B6biusband :-)
    Groetjes, Jo

    BeantwoordenVerwijderen
  6. Hoeveel wol heb ik nodig voor de modius ik draag maat 40

    BeantwoordenVerwijderen
  7. Net m´n eerste schouderwarmer gebreid met de info uit dit bericht. Wat super om te doen, beetje verslavend, hihi. Dus ik ben heel blij dat je dit hebt geplaatst, super. Op www.rinskeshaakblog.blogspot.nl kun je foto´s zien van een blauwe versie en natuurlijk een link naar deze pagina. Hartelijke groet van Rinske

    BeantwoordenVerwijderen
  8. Graag wil ik zo'n schouderwarmer breien maar hoeveel steken zet je op of is er een patroon van?

    BeantwoordenVerwijderen