Welkom op dit blog! Ik ben Jeanet Jaffari-Schroevers en mijn passie is breien en haken. Voor onze handwerkwinkel kom ik zoveel ideeën en patronen tegen, die kan ik nooit allemaal zelf uitvoeren! Daarom ben ik in 2012 dit blog begonnen - om te laten zien hoe leuk breien én haken is. Regelmatig komt er een item bij, vaak met patroon of links zodat je direct kunt beginnen. Ik probeer voor elk wat wils te zoeken, moeilijk en makkelijk, voor jong en oud, haken en breien. Natuurlijk ben je van harte welkom om onze stenen winkel in Arnemuiden te bezoeken. Openingstijden wo-vrij 9.00-17.00, za 9.00-16.00 uur. Let op: op vrijdag ben ik er zelf niet, Ali neemt de honneurs waar!

donderdag 31 mei 2012

Haakmuts

Nu weet ik weer waarom ik niet aan kant-breien begin! Het bestaat gewoon niet dat ik 3 minuten achter elkaar iets  ongestoord kan doen! Ook bloggen gaat bij mij in etappes, hoor - elke keer een zinnetje, dan weer wat anders, nog een zinnetje, koffie zetten, fotootje plaatsen, dan moet er weer dringend iets opgezocht worden door de kinderen, weer een zinnetje en zo gaat dat. Maar dat werkt niet als je een  patroon moet tellen.......zou mijn tijd nog komen??

Vanavond kwam ik tijdens mijn speurtocht weer een keer bij Haakmuts. Wat een leuke haak-patronen kun je hier kopen!

*Patroon-004 Tas/sleutelhanger Clowntje
Maar ook kant en klare haakseltjes, buttons en applicaties kun je in het winkeltje van Haakmuts. Je kunt ook het blog van Haakmuts volgen, hier vind je zeker nog meer inspiratie (en een gratis patroon van een bloemenslinger en gelukshanger)


Nog meer mutsjes

Je kent het wel, van het een komt het ander. Na het vorige blog-berichtje zocht ik nog wat verder en met hetzelfde patroontje maar wat andere kleurtjes kun je een heleboel leuke fruit-mutsjes maken!

Ter inspiratie (patroontje vond ik niet, maar met het basispatroontje van het vorige logje kom je een heel eind):





Aardbeitjes

Gisterenavond ging ik nog even naar de moestuin, zakken vol spinazie moesten er geoogst worden. Dat gebeurt nogal eens: alles komt tegelijk. Maar gelukkig hebben we een grote vriezer en kunnen we een voorraadje maken voor de komende winter.


Het was gisteren nog heel zacht buiten, geen wind en de zon kleurde alles mooi. Bepaald geen straf om even buiten te zijn na een hele dag werken (en waarbij ik een dag te vroeg bij de tandarts zat - hoe snugger kun je zijn). Ik neusde nog even bij de aardbeitjes en ik kon het niet laten om de eerste te plukken. H'mmmmm, zo zijn ze het lekkerst: nog een beetje warm van de zon, een zandkorreltje kan geen kwaad en lekker ruiken!!!

Vandaag is het een stuk kouder, dus dit Aardbeienmutsje kan nog prima op een kinderhoofdje, ik vond het patroontje bij Drops. Het mutsje wordt rond gebreid op nld 3½ (en 2 mm voor het steeltje).

Strawberry hat 




woensdag 30 mei 2012

Onderzetters

Het blijft toch steeds maar lekker weer, zonnetje, windje, niet te warm (om te werken althans), héérlijk! De achterdeur open, en straks lekker buiten eten. Ik vond deze leuke onderzetters, die passen bij deze tijd!


Je kunt het gratis patroontje hier downloaden. In het engels, maar met veel stap-voor-stapfoto's, daar is uit te komen! Het is gemaakt met een wat dikkere katoen (nld. 3½-4). 

 

Ik kan je dit garen Miami uit onze winkel aanbevelen, het is een mengeling van 60% katoen en 40 % acryl, wat het lekker zacht en minder stug maakt dan een 100 % katoen. Het blijft erg mooi in de was (wel handig met onderzetters), en het haakt en breit heel prettig. De bolletjes kosten 2,95 per bolletje - er zit wel 140 meter op 50 gram!

Zomerkol

De laatste week kreeg ik nogal wat mailtjes over de zomerkol die ik eerder plaatste.


Ja, het patroon is echt héél makkelijk (stokjes, dubbele stokjes, vasten en lossen en als je een beetje tot 4 kan tellen dan gaat het lukken), en ja - als je wil kun je het garen bestellen. Ik heb 4 bolletjes gebruikt à 2,95 en ik kan de bolletjes plat duwen en als envelop verzenden. Dat betekent dat de verzendkosten niet zo hoog zijn. Voor € 15,00 euro (dat is inclusief verzenden) stuur ik de bolletjes naar je toe. Neem dan even contact op via de mail jaffari@zeelandnet.nl 

Dit garen is overigens erg prettig om mee te werken - het is een soort bandje in linnenlook. Je kunt er niet halverwege insteken, dat werkt wel zo fijn. Hier vind je nog meer voorbeelden in dit garen, de patronen heb ik in ons winkeltje. Ik vind deze sjaal ook zo mooi:

Ladies Scarf With Fringes, S8092

dinsdag 29 mei 2012

Strandhuisje

Zo'n lekker lang Pinksterweekend is heerlijk, maar op dinsdag heb ik toch het gevoel alsof ik een dag tekort kom...... ik had werkelijk moeite om op gang te komen, ik was niet heel erg efficiënt bezig - terwijl dat toch wel handig is als je wat werk moet inhalen.....

Maar aan het eind van de dag heb ik toch wel wat dingen af kunnen strepen. Allereerst hebben we een klein begin gemaakt met Miriam kamer. Achter een aantal lagen behang bleek bruin hardboard te zitten. Dat schijnt af te kunnen geven als je gaat werken op waterbasis (muurverf), dus moest er toch een laag grondverf op. Is me verteld, dus dan doen we dat. Het zit erop!

Om toch nog een beetje de stemming van zee, zon en strand vast te kunnen houden heb ik dit ideetje opgezocht (de temperatuur gaat weer dalen tot open-haard-niveau heb ik begrepen):


Vind je deze theemutsen in strandhuisjes-look niet erg leuk?? Hier kun je ze terugvinden. Er is geen patroon beschreven, je kunt de theemutsen kant en klaar bestellen bij Rosy Lea, maar inspiratie geeft dit plaatje je zeker wel!

3e Pinksteren

Terwijl heel Nederland weer aan het werk is, wordt op een aantal dorpen op Walcheren nog 3e Pinksteren gevierd. Een oud gebruik, uit de tijd dat de boerenknechten een zeldzame extra dag vrij kregen (al het zaad in de grond en wachten op de oogst). Uit de tijden dat er nog geen mei-vakantie, VUT of studieverlof was.

Ook in ons buurdorpje Nieuwland (Nieuw- en Sint Joosland) wordt nog steeds Pinksteren drie gevierd, uiteraard met Ringrijden. Nieuwland heeft de oudste ringrijdersvereniging, en die bestaat al vanaf 1824! Op de website van de ringrijders kun je veel informatie vinden. Vroeger gingen we altijd kijken naar de "hoshos" op Nieuwland.

Geweldig leuk is ook dit lied:

Ringrijdersgedicht
't is Pienkster drie en eel 't durp is blie
Je moe noe bie ons mar is komme.
De paeren geslinterd, gin een is'ter bie
zonder roze op z'n staert of 'n blomme.
De joegere, ze lache en kieke zo fier
en de guus en de ouwere: 't ei aolles plezier.
Komt'r bie a je kunt,
zo medeem as't begunt,
zoek'n plekje bie de touwe an de baene!

Op zie noe. Op zie toch, zo gauw a je kan;
zeg, zie je z'n klipper we sprienge?
Ie mikt mee z'n lanse en de rienk zit'r an,
oort's van plezier noe is zienge!
A twi keer eit'n zo lekker gemikt.
A twi keer de rienk uut de koker geprikt.
Drek ziengt'n awee
en dan zienge z'aol mee:
Aist, aist, aist op steek
dat zieng'k 'n eele week.

Wat is t'n spiktaokel bie 't volk an de kant,
dat joelt en dat lacht langs de baene.
De paeren, ze bieze en ze sprienge deu 't zand,
de reieers zien rood as'n aene.
Daer ei je d'r wee een, kiek is, wat 'n poert,
de rienk bluuft ange, oe a t'n ook loert.
Ma wat 'r gebeurt,
J'oort dat 'n nie treurt:
't Is mis, tis mis, of dat 'r gin rienk mir is.


Op het blog van Lupineke kun je een prachtig verslag vinden van het "rienk-rieën", en de geschiedenis ervan.


Wil je een paardje haken (natuurlijk komt er ook een linkje naar handwerken!!), dan kun je een gratis patroon hier aanvragen. Je kunt ook het patroon van Christel Krukkert gebruiken van de zebra, hier vind je dat (3,95), maar het staat ook in het boekje Dierenvriendjes haken. 
Fijne 3e Pinksteren!

maandag 28 mei 2012

Genieten

Wat kun je soms toch zo genieten van kleine dingen. Dit weekend was vol met kleine dingen die het een onvergetelijk weekend maakten. Ik zal jullie niet vervelen met details, maar was was het heerlijk om een beetje met plantjes te keutelen om ons achterplaatsje fleurig te maken. We hebben bij ons huis geen echte tuin, en elk jaar probeer ik er met eenjarige planten wat van te maken. Omdat ik nog zo weinig tijd heb gehad èn omdat het maar zo koud bleef kwam het er nu pas van.


Het ziet er nog niet zo uit als op deze foto, maar dat komt vast nog wel.....

En terwijl de Nederlandse kust vandaag last had van zeevlam (mist), zaten wij in de stralende zon op een heel breed strand in Vrouwenpolder. Het was kraakhelder en je kon de Oosterscheldekering  en de kop van Schouwen prima zien.


 
Voor het eerst weer na een lange tijd heerlijk met je voeten in het zand, schelpen tussen je tenen, beachballen, de kinderen die zich vermaken met hun skimboard op het ondiepe plasje, het was heerlijk. Ondanks goed smeren heb ik toch een beetje rode schouders en mijn sproeten zijn weer tevoorschijn gekomen. En daarna nog even naar de moestuin. Aan het eind van de avond werd het ook hier nog kouder en toen bedacht ik dat ik toch maar eens een omslagdoek moet gaan maken voor 's avonds. 

Het liefst zou ik zo'n omslagdoek maken die ik zag bij Creariet, kijk eens hoe mooi:



Maar dat gaat 'm niet worden. Ik kan de komede weken de rust niet vinden om zo'n project af te maken. Ik moet iets anders vinden wat ik ten allen tijde kan neerleggen en oppakken, haken dan maar?

DSCN2676

Je vindt de werktekening bij Alma Chita
Morgen gaan we weer met frisse moed aan de slag, tot morgen!


zondag 27 mei 2012

Zomer in Zeeland - 2

Nou, nog eventjes dan! De caketjes staan nog in de oven (was ik vergeten te bakken), dus ik heb nog even tijd om een verslagje te doen van de dag.

Vanmorgen kwam inderdaad de stoet met oude tractoren over de Markt. Dat was leuk om te zien! Er kwam werkelijk geen einde aan de stoet met pruttelende, hoestende en af en toe flink verende tractors.


Ze kwamen allemaal langs mijn wild-brei-paaltje wat nog steeds staat!


En we hadden de eerste file ooit in het Marktstraatje...


Het waren er écht heeel veeel ! Maar leuk om te zien...

Ik had het vanmiddag ook wel bekeken met het werk-dat-nooit-klaar-is. We sloten de winkel bijtijds, en ik maakte de voorbereidingen voor een lekkere barbeque in de moestuin, en daar was het weer heerlijk toeven. In de lucht zweefden hele oude vliegtuigen (het was donateursdag van Wings to Victory op het vliegveld), en in de tuin beloofden de planten weer een heerlijk oogst dit jaar.




De kinderen vermaakten zich op de bank (vroeger heette dat "hangen en wurmen", nu heet dat chillen)



Het prille begin van de kersen


Manlief maakte de lekkerste kebabjes - niemand kan dat beter!

Het avondlicht maakte alles nog mooier dan het al was. In de wei waren een aantal weidevogels bezig hun kroost te verdedigen tegen een buizerd (geloof maar dat ze dat luidruchtig en met verve deden!!), en ik genoot van het gras dat zo mooi bloeide (nee, ik heb dus geen last van hooikoorts). Heb je bloeiend gras wel eens van heel dichtbij bekeken? Zo veel variatie en zo mooi!



Als kind al plukte ik pluimpjes gras om ze in kleine borrelglaasjes in de vensterbank te zetten. Nee, dat is geen "vuulte"!! (= onkruid, voor de niet-Zeeuwen)


Nog een laatste rondje over de dijk.....en dan naar huis.


Het zonnetje ging onder, een heerlijke dag!

Ik wens jullie een hele fijne Pinksteren, ik meld me pas maandag-avond weer!
(El Greco - The Pentecost - 1596-1600)




zaterdag 26 mei 2012

Zomer in Zeeland

Wat een weertje vandaag! Toen ik vanmorgen naar de appeltjes-boer ging, kwamen allerlei luchtjes en geluiden naar me toe die me erg aan vroeger deden herinneren. De buurman die visjes bakt, h'mmmm! (Gisteren peuzelden we verse warme tongetjes die mijn moeder bakte), mensen die boodschappen doen, een vliegtuigje al vroeg in de lucht...


Het was alsof het een zomerse dag was als vroeger toen ik klein was. Mijn moeder op de fiets naar de bakker, een bolus bij de koffie, je snel klaarmaken voor een dagje naar de Piet (wat niet meer was dan een weitje aan het Veerse Meer met een steiger). Terwijl je ouders worstelden met de tentstokken voor het windscherm (wat een soort terratorium-afbakening was), dook je voor de eerste keer in het water. Honderden keren op en af de steiger, krabben vangen, wie-het-langst-onder-water kan blijven. Als je na twee uur uit het water kwam, kreeg je een kadetje met snijworst of kaas, een doosje met aardbeien, beiers of jenievers ging open (kruisbessen of rode bessen) en je dook daarna het water weer in. Het was in mijn herinnering ook altijd mooi weer. Zo'n dag is het vandaag!

Maar voorlopig zit ik nog even vast in mijn winkeltje, waar vandaag even niemand komt. Straks ga ik sluiten en gaan we ook genieten van het mooie weer. En kijken hoe het met de aardbeien staat!


Bij Ravelien kun je zien hoe je deze leuke aardbeien haakt. Toepasbaar op vele manieren! Een mooi werkej voor in je strand- of tuinstoel!




vrijdag 25 mei 2012

Oude tractors

Morgen vindt er een rondrit plaats in de omgeving van Arnemuiden van oude tractoren, georganiseerd door de Oldtimer Trekkers en Motorenclub Zeeland. Wel 3 keer komt de stoet door delen van ons dorp, maar ook rond Kleverskerke, Ritthem en Nieuwland gaat de route! (die vind je hier). Dus als je van oude landbouwtrekkers houdt (die vroeger van bescheidener grootte waren dan die halve mammoet-tankers die tegenwoordig over de weg gaan), dan moet je zeker eens langs komen! Ergens tussen 11.00 en 12.00 komen ze zelfs vlak voor mijn deur......


(een foto uit het verleden voor ons Stationnetje)

Ik heb een patroontje gezocht van een gehaakte trekker, maar alleen eentje in het Engels gevonden:
http://happyhooker.wordpress.com/2010/06/04/tractor/ , maar als je een beetje handig bent en gevoel voor maken dan kun je er zelf misschien eentje bedenken?





Werk aan de winkel

Miriam gaat volgend jaar naar de middelbare school en heeft besloten dat een roze kamer dan echt niet meer kan. Deze week hebben we het oude behang eraf getrokken, maar nu moeten de hardboard muren eerst geverfd/behandeld worden en daarna kunnen we pas verder. Dat is een beetje lastig als je een winkel hebt en 6 dagen in de week werkt.

Het kamertje ziet er nu niet uit - dat vindt ze zelf ook. Bovendien liggen er overal ingepakte dozen, en haar "gewone" spullen lekker door elkaar. Toen ik gisteren naar boven liep hing dit op haar deur:


Je bent gewaarschuwd.......!

Soms zou ik willen dat er kaboutertjes bestonden, en dat niet elk kwartier van de dag en week volgepland stonden met dingen die moeten. Maar ik weet beter, dus gaan we volgende week maar met frisse moed verder. 

Het belooft een prachtig Pinksterweekend te worden, met heel veel zon. De campings staan hier overvol, goed weer om in je luie stoel nog een paar Afrikaanse bloemen te haken. Hier als voorbeeld nog een paar tasjes:









donderdag 24 mei 2012

Vol

Mijn hoofd is vol.
Dat heb je wel eens. Vanavond hadden we weer vergadering met de Denktank en we hebben nog even zitten nagenieten van de geweldige foto-sessie van zaterdag en alle publiciteit er om heen, maar nu moeten we snel verder. De reacties alleen al na het maken van de foto-reportage waren zo positief dat we snel aan de slag gaan met het vervolg. Uiteraard horen jullie het wel! Op de site van de Gemeente Middelburg vinden jullie nog dit leuke artikel.

trui arnemuiden

Ondertussen heb ik maar weinig gehandwerkt, het lukt me gewoon niet om iets af te maken. Ik verheug me dan ook op een paar zonnige Pinksterdagen waarin we een beetje kunnen bijkomen. Maar ik heb de laatste week zoveel leuke dingen gezien dat ik het blog nog wel vullen kan, hoor!

Deze sjaal is gemaakt met een guimpevork. Guimpen is een heel oude techniek, waarbij je lange slingers maakt die je weer aan elkaar haakt.



Geweldig mooi, he? Je krijgt een mooi open effect, want een beetje op kant lijkt. Op het weblog van de Paradijsvogel kun je er ook iets over vinden! Een guimpevork is verstelbaar, zodat je zelf de breedte kunt bepalen van je slingers.


Op het blog van de Handwerktuin vind je een tutorial van een geguimpte sjaal (h'm, raar woord als je 't zo schrijft)





Poefje

Onze poef die bij de computer staat is helemaal versleten (te veel geblogd....), en nu zag ik dit.......

Pinned Image

Hier wordt je toch helemaal vrolijk van. Je haakt met het garen wat je leuk vond een grote granny square. Zodra de oppervlakte groot genoeg is om het zitgedeelte te bedekken, stop je met meerderen op de hoeken. Te maken in elke kleur die je maar wilt.... ik vond het idee op deze Deense site, maar het plaatje geeft al genoeg inspiratie! Heerlijk voor een zomerse avond (o, wat geniet ik van dit weer!).