Welkom op dit blog! Ik ben Jeanet Jaffari-Schroevers en mijn passie is breien en haken. Voor onze handwerkwinkel kom ik zoveel ideeën en patronen tegen, die kan ik nooit allemaal zelf uitvoeren! Daarom ben ik in 2012 dit blog begonnen - om te laten zien hoe leuk breien én haken is. Regelmatig komt er een item bij, vaak met patroon of links zodat je direct kunt beginnen. Ik probeer voor elk wat wils te zoeken, moeilijk en makkelijk, voor jong en oud, haken en breien. Natuurlijk ben je van harte welkom om onze stenen winkel in Arnemuiden te bezoeken. Openingstijden wo-vrij 9.00-17.00, za 9.00-16.00 uur. Let op: op vrijdag ben ik er zelf niet, Ali neemt de honneurs waar!

zaterdag 31 maart 2012

Earth Hour

Miriam is al jaren lid van het Wereld Natuur Fonds. Met enthousiame wordt elke Panda doorgespit en ze doet elke keer mee met allerlei acties om de Witte Dolfijn, Neushoorn of Tijger te redden. (Hoe witter, hoe bedreigder, geloof ik ....). Ik probeer dat maar te stimuleren, het kan geen kwaad om je in te zetten voor een goed doel, en in de winkel staat dan ook een spaarpotje-met-briefje waar we kleingeld in verzamelen voor het WNF.

Ze wilde vanavond heel graag meedoen met Earth Hour, al weken geleden spraken we af dat we vandaag het licht uit zouden doen tussen half 9 en half 10 (gelukkig na het Journaal....). Maar dan natuurlijk ook de computer, DVD-speler of TV, even geen kastjes en apparaatjes aan. Dus gingen er een paar kaarsjes aan, en daar zaten we dan. Wat nu.... Want een boekje lezen met een kaarsje blijkt nog best moeilijk, zelfs met 10 kaarsjes. Zeker als die uit veiligheid op tafel staan en het boek dus per definitie in de schaduw zit. En heb je wel eens gehaakt of gebreid met kaarslicht? Moet je zeker een paar jaar eerder aan de leesbril!!

Dus er werd een potje schaak-bij-kaarslicht gespeeld, en een ijsje geschept met het licht van een opgeladen nood-zaklamp. Die vriezer stond natuurlijk ook wel aan :-) Evenals de verwarming, koelkast, en fimo-klei in de oven. We realiseerden ons erg goed dat we eigenlijk geen dag zonder energie kunnen, en dát was de winst van het uurtje licht-uit. We spraken erover, deden suggesties en gaan proberen om toch meer op het energiegebruik te letten.

Om in stijl te blijven: Een gebreide aarde! Hier gevonden:

En deze gehaakte aarde van Julie Kornblum is ook prachtig (van plastic tassen!)




Parkietjes

Oef, wat was dit een chaotische dag! Ik hoop de de rest van de dag iets rustiger verloopt, want veel voller dan nu kan mijn hoofd echt niet worden!
Naast alle "normale" zaterdag-perikelen van sportende kinderen en coachende man, shirts die kwijt zijn, vergeten brillen, kapper-afspraken, kwam er nog van alles extra tussendoor.

Het kampeerseizoen is duidelijk van start gegaan, want bij het opzetten van caravans op seizoensplaatsen blijken veel tent-ritsen de winter niet te hebben overleefd. En uiteraard kom je daar pas op de camping achter, ver van huis en vaderland. Dus kregen we nogal wat verzoeken van vakantie-gangers-in-paniek met kapotte tent-ritsen.

Daarnaast zijn we druk bezig met een geweldige fotoreportage van....... en dat zeg ik lekker nog niet! Maar ik ben honderd keer heen en weer gelopen van ons winkeltje naar het museum, jullie zullen het resultaat wel zien. Natuurlijk bleek het fietssleuteltje van Miriam's fiets ook kwijt te zijn, dat kon er ook wel bij.

Wat ik héél erg leuk vond: vandaag bezocht Jacqueline mijn winkeltje. Blijkt het weer een creatieve Zeeuwse te zijn die veel dichterbij woont dan ik dacht! (Willen alle creatieve Zeeuwen zich verzamelen???) Ik liet op dit blog al heel veel Grannies van haar zien die je terugvindt op dit blog.

Ze had haar hele tas met Grannies meegenomen, en samen met andere klanten en mijn moeder hebben we ze zitten bewonderen en aaien! Deze zat daat ook bij:


(en geloof me dat het in het echt nog veel, veel mooier is dan op de foto!)

Jacqueline heeft echter nog een blog, dat vol staat met creatieve ideeën, nl. Knutsel-mam.

Ze had dan ook dit geweldige parkietje meegenomen! Die is zo leuk, bijna echt....





Op haar blog vind je het patroon, in het Nederlands èn Engels: http://knutsel-mam.blogspot.com/2012/02/parkietjes.html Dit was echt een hele leuke ontmoeting!

En vandaag zag ik dat het blikjes-met-bloemetjes-ideetje op Freubelweb staat, leuk he?



En nu ga ik gauw nog een paar vergeten boodschappen halen...........!



vrijdag 30 maart 2012

....en nog een tas!

Het is een beetje tassen-week geworden....
Maar dat is niet erg, want een tas is altijd handig. Deze week liet Karin in de winkel mij deze tas zien, en ik vind 'm prachtig èn heel erg vrolijk! Ze had op mijn blog een keer een tas gezien, doorgelinkt naar de maakster en van het een komt het ander en tadaah:


Deze leuke post-man-bag is gemaakt van kleine lapjes vilt, die omgehaakt zijn.


De tas is helemaal gevoerd met een stevige rode stof en sluit met klittenband (en het witte klittenband zie je niet op het witte haaksel). De klittenbandjes lopen van boven naar beneden zodat de tas altijd sluit, ook als je er veel in hebt zitten! De hengsels zijn van halve lapjes en ook die zijn omgehaakt en gevoerd met stof voor extra stevigheid.


Super mooi geworden!


 
Het patroon is gebaseerd op een tas van Jellina (ja, dezelfde die ook die andere mooie tassen maakte!!) en zij heeft een uitgebreide tutorial gemaakt van deze tas, zodat je zelf aan de slag kunt helemaal naar je eigen smaak. En je zou ook voor lapjes leer kunnen kiezen.....

Hier de versie van Jellina:

Picture

 

Luchtige paaseitjes

Dit is een leuk ideetje dat je ook prima met kinderen kunt doen! Maak met garen (borduurgaren of dunne katoen) luchtige paaseitjes.




Ik vond het ideetje op dit blog: Crafty Endeavor, er wordt gebruik gemaakt van een zelfgemaakte lijmmix (maar ik ben er niet achter wat precies), maar ik zou gebruik maken van een textielverharder zoals Powertex. Wikkel de met lijm doorweekte draadjes rondom een waterballonnetje (verkrijgbaar in o.a. speelgoedwinkels). Heel goed laten drogen, ballonnetje doorprikken en tadaaaah!



donderdag 29 maart 2012

Vrolijk

Zo aan het einde van de winter en begin van de lente steekt nogal eens een griepjes-virus de kop op. Gelukkig gaat het op dit moment nog ons deurtje voorbij, maar er zijn veel mensen ziek en verkouden. Als je nu toch verkouden bent, dan helpt het vast een beetje als je je tissues uit zo'n vrolijke doos kunt halen:



Die wil ik ook wel op tafel!!

Deze doos komt van Karin (een van de eerst blogs die ik ontdekte en ging volgen). Ik heb al meer tissue-dozen-met-haakwerk gezien, die vond ik vaak een beetje oubollig. Maar déze is fun!! Hier kun je al je restjes katoen in kwijt, hoe meer kleur, hoe vrolijker....en hoe sneller die verkoudheid verdwijnt (ik ben er van overtuigd!). Karin bescrhijft op haar blog hoe je het aanpakt om zo'n leuke hoes te maken.


Borduurtjes voor Pasen

Op zoek naar een paar leuke paas-ideetjes om te borduren, kwam ik vooral veel eitjes tegen zoals deze:


hier vind je het patroon en kleurnummers terug.

Maar dit is ook leuk!
 (438x600, 107Kb)


Het telpatroon vind je op deze site.

En nog veel meer ideetjes vind je op het blog van De Borduurvrouw. Hier staat een leuke verzameling borduurpatronen voor Pasen. Hoi je van borduren, dan moet je dit blog zeker eens bekijken! Deze vind ik erg mooi:





In het zonnetje!

We blijven even in de tassen :-)
Hester is nog maar pas aan het haken, en dan maakt ze zo'n tas! Is dat niet iets om even in het zonnetje te zetten? Ik zag 'm "live" en hij is echt heel erg leuk!



De granny square die ze gebruikte komt uit het boekje Granny Square haken. Blijft een geweldig leuk boekje waar je veel inspiratie uit kunt halen.



Naast veel patroontjes van verschillende Grannies ook veel ideeën en inspiratie. En hier nog veel, veel meer Grannies, vaak met een verwijzing naar een patroontje.


woensdag 28 maart 2012

Afrikaans bloemetje, maar dan anders!

Af en toe laat ik iets zien wat je met het Afrikaanse bloemetje kan maken. Het blijft echter een 6-hoek die soms lastig is te verwerken. Met wat aanpassingen kun je het bloemetje ook maken tot een Granny Square, en dát biedt weer hele andere mogelijkheden!




Hier het Nederlandse patroontje:

Materiaal: katoen  (b.v. Catania van Schachenmayr), kleuren wit + 3 naar keuze
haaknaald nr. 3
materiaal verbruik: ca. 10 gram per Granny Square
grootte: een vierkant van 10 – 11 cm lengte

Toer 1:  begin met een “magic loop“. Haak daarop 7 vasten en sluit de ring met 1 halve vaste (= 8 steken)

Toer 2: 3 lossen + 1 stokje, 1 losse; in elke vaste van de eerste toer 2 stokjes en 1 losse. Sluit de toer met een halve vaste in de 3. losse van het begin.

Toer 3: een nieuwe kleur tussen twee stokjes-paren vastmaken; 3 lossen + 1 stokje + 2 lossen + 2 stokjes + 1 losse op de zelfde plek. In elke tussenruimte tussen twee stokjes-paren:  2 stokjes + 2 lossen + 2  stokjes + 1 losse. Sluit de toer met 1 halve vaste in de 3. losse van het begin.

Toer 4: ter overbrugging naar de tussenruimte tussen de volgende 2 stokjes-paren 1 losse + 1 halve vaste in de tussenruimte. 3 lossen + 6 stokjes in de tussenruimte, 1 losse. In elke tussenruimte tussen 2 stokjes-paren: 7 stokjes en 1 losse. Sluit de toer met 1 halve vaste in de 3. losse van het begin.

Toer 5: begin met een nieuwe kleur in het midden van een bloemblaadje, 1 losse. In elke steek van elk bloemblaadje 1 vaste. In de inkeping tussen twee bloemblaadjes een vaste dieper insteken: in het stokje van toer 2, waarbij je de draad langer trekt. Sluit de toer met 1 halve vaste in de 1. losse van het begin.

Toer 6: in de inkeping tussen twee bloemblaadjes de draad aanzetten, 2 lossen haken.
In de middelste 5 steken van het bloemblaadje 1 half stokje, 3 vasten, 1 half stokje.
 *In de volgende inkeping de hoek haken: 2 dubbele stokjes + 2 lossen + 2 dubbele stokjes. Dan in het volgende bloemblaadje weer 1 half stokje, 3 vasten, 1 half stokje.  In de volgende inkeping 1 half stokje, op het volgende bloemblaadje weer 1 half stokje, 3 vasten, 1 half stokje* Herhaal van * tot *.  Sluit de toer met 1 halve vaste in de 2. losse van het begin.

 Toer 7:  2 lossen haken.  In elke steek 1 half stokje, in de hoeken 2 halve stokjes + 2 lossen + 2 halve stokjes.  Sluit de toer met 1 halve vaste in de 2. losse van het begin.
Het patroontje komt van het Oostenrijkse blog www.nadelspiel.com en er is een Engelstalig filmpje gemaakt. Erg handig als je het naast het geschreven patroontje houdt!




Jellina maakte met dit patroontje een heleboel Grannies.


Picture




Picture

(en het leuke is: hij hangt nu bij mij in de winkel!!!! Jippie, jippie, ik ben er zo blij mee)

Sjaaltje

Yep, hij doet 't weer! :-)
Achteraf een kleinigheidje (beter schoonmaken......dat krijg je als je handwerkt in plaats van stofzuigt) en ik ben heel blij dat ik weer makkelijk bloggen kan.

Het belooft vandaag weer zo'n prachtige dag te worden. Het lijkt wel alsof het nooooooit meer koud wordt, maar van het weekend moet volgens mij toch die winterjas weer aan. Hebben jullie dat ook? Zo'n bijkeuken waar je je benen breekt over zomerjassen, winterjassen, handschoenen (want het vriest 's morgens nog), skeelers, laarzen, winterschoenen, zomerschoenen en dan al die andere gebruikelijke rommel?

Bij drops vond ik een mooi patroon voor een sjaaltje. Mooi voor frisse dagen, want die zullen er echt nog wel komen. Het patroon is niet moeilijk en het wordt gebreid op 3½. Hier vind je het patroon.

 


dinsdag 27 maart 2012

Dish cloth

In Nederland zijn we gewend aan vaatdoekjes van 1000 in een dozijn (geel??) en het Washandje is ook een Nederlandse uitvinding, geloof ik. Maar in grote delen van de wereld worden deze gehaakt of gebreid! Annelies wees me op een heel leuk patroontje van Canadian Living , het zogenaamde Ball Band patroontje (beschreven in het Engels, niet moeilijk!!)



Het wordt gemaakt van wat dikkere katoen (nét binnen bij ons, 1,75 per bolletjes en haken of breien op nld 4-5).



Met dit patroontje kun je op Ravelry zelfs een hoesje voor een keukenvloer-veger vinden!







Het leuke van de vaat- of wasdoekjes is dat je meteen allerlei steken kunt oefenen en het lapje direct kan gaan gebruiken! En ben je niet zo van de waslapjes? Dan kun je er altijd nog pannenlappen of onderzetters van maken. Bij Drops vind je een hele stapel van deze leuke lapjes in allerlei kleuren:





maandag 26 maart 2012

Hollandse Zusjes

Onze computer doet "raar"! Heel raar. Maakt een herrie als een grasmaaier en ik heb het idee alsof er elk moment iets kan ontploffen. Niet goed voor mijn gemoedsrust....
Dus moet-ie morgen voor onderhoud en moet ik het doen op ons ouwetje, waar ik niet zo goed raad mee weet. Ik kan niet bij mijn foto's, niet bij mijn favorieten, wachtwoorden vergeten, zucht!!! En ik ben nu eenmaal beter met de naaimachine of breipennen dan met de computer. Bovendien staat ons ouwetje in de winkel, en daar is het 's avonds heeeeeeeel koud en heeeeeel donker. Dus als er een blogje minder komt, dan weten jullie waar het aan ligt! (ik mag overigens hopen dat dit ongemak niet al te lang gaat duren, want erg vrolijk wordt je er niet van) Mail beantwoorden is ook een heel avontuur, dus als je me mailt en je hoort even niets dan ligt het aan dit euvel. Komt goed.....!

Waar je wel vrolijk van wordt is dit blog, van Dutch Sisters ofwel de Hollandse zusjes. Volop kleur en originele ideeën. Waar ik helemaal weg van ben zijn de tassen die ze maken van (oud???) borduurwerk en stramiens. Geweldig mooi! Een greep uit de tassen:





Het zal geen verrassing zijn dat ik deze heel erg leuk vind!


Ik kan me voorstellen dat je zo'n tas niet helemaal zo mooi kunt afwerken als deze Dutch Sisters. Je kunt eens in hun Shop gaan kijken waar nog veel meer moois is te vinden. En vanaf nu nooit meer oud borduurwerk wegdoen (deden we toch al niet....)




Eierwarmertje

Wat kunnen we vandaag heerlijk genieten van het weer. Ik moet nog een beetje puinruimen van gisteren, maar dan ga ik nog gauw even naar de moestuin (over puinruimen gesproken!!).

Hier een lief ideetje voor een eierwarmertje gevonden bij Drops. Beslist niet moeilijk en leuk resultaat!



zondag 25 maart 2012

Zondag

Wat een fijne dag vandaag! Toen ik vanmorgen heel vroeg even uit bed ging hoorde ik een merel bij het eerste ochtengloren zijn mooiste lied zingen. Wat deed hij zijn best, en elke keer kwam er antwoord op zijn mooie riedeltje. Ik heb echt een hele poos staan luisteren.

We vierden vandaag Ali's verjaardag en naast de "gewone" cadeautjes had Miriam een prachtig knutselwerk gemaakt: ze had de hele moestuin nagemaakt! (en haar pappa kon dat erg waarderen) Kijk maar even mee...








Het was een fijne dag om samen te vieren. Zelfs had ik nog af en toe tijd om een steekje te doen. Wat het wordt zien jullie later!




En dan nog dit! Gisteren kreeg ik deze Mollie Makes over de post. Ik had af en toe hier en daar er wel eens wat over gelezen, en de voorkant van de laatste versie vond ik zo leuk dat ik de 2 laatste nummers heb gekocht. Wow, wat een leuk blad. Waarom bestaat dit niet in Nederland?



(die eierwarmertjes vragen er toch om nagemaakt te worden?)


Ik ontving er twee, en in nummer 11 staat ook een heel leuk interview met Eline Pellinkhof. Toen ik dat aan het lezen was en de foto's aan het bekijken wreef ik me in de ogen: Huh, zie ik dat nu goed???





Valt jullie iets op aan deze foto? Even inzoomen......



Het lijkt wel een kalender! ARNEMUIDEN...?? Daar wil ik meer van weten! Dus ik heb een mailtje gestuurd naar Eline Pellinkhof en kreeg promt een mailtje terug. Het is een bestaande verjaardagkalender met allerlei leuke plaatjes van klederdrachten vanuit het hele land! En hier kun je 'm bestellen (weet ik nu een mooi moederdagcadeautje....). Vind je 'm niet leuk?




voorzijde klederdracht kalender

maand klederdracht kalender

achterzijde kalender

(en naast de klederdracht van Arnemuiden ook die van Huizen, Volendam, Zaanstreek, Scheveningen, Marken, Bunschoten/Spakenburg, Staphorst, Urk, Hindeloopen, Brabant en Axel.)


zaterdag 24 maart 2012

Taartjes en soesjes

Het is toch helemaal goed gekomen hoor, met dat gebak. Monchou-taart in de koelkast, slagroomsoezen zijn ook weer gelukt!



Om maar in de stemming te blijven, nog een patroontje van een gehaakte taart:



Hier vind je het (Engelse) patroon.


Meer taartjes vind je hier en hier. En vergeet je klok niet te verzetten, he!

knitted_clock.jpg


Alan Dart

Je hebt van die dagen dat het even niet zo lukt (= understatement...). Vandaag is zo'n dag. Ondanks het mooie weer wil er niet veel lukken, maak ik behoorlijke blunders, dat belooft wat voor morgen want ik moet nog 2 taarten (en nog veel meer) maken voor Ali's verjaardag morgen. Misschien doe ik er wel zout in in plaats van suiker...... Afijn, jullie moeten het me maar vergeven dat er nu pas een blogje verschijnt vandaag!

Soms krijg ik van blog-lezers tips voor leuke sites, en graag wil ik dan ook deze met jullie delen. Annette wees me op de site van Alan Dart uit Engeland, die een hele bijzondere breipatronen heeft voor speelgoed en knuffels. Ik vind de patronen echt erg bijzonder, kijk maar eens mee:

De Ark van Noach:

Noah's Ark*

"Oogst-muisjes"

Harvest Mice

Konijntjes (lijkt op Peter Rabbit!)

Bunny Babies

Love Birds

Love Birds

En dit  patroontje kun je gratis downloaden! Paas-eitjes:

Chick and Egg** Free!

Ook dit lieve duifje kun je gratis vinden hier, het duifje is gemaakt naar aanleiding van de uitgave van een nieuw boekje voor kinderen



De beschrijvingen zijn in het engels, en de patroontjes zijn voor een klein bedrag te koop op de site van Alan Dart, maar ook op Ravelry. Annette maakte ook een aantal van deze schattige patroontjes:



Ze heeft ze nog helemaal aanpast en aangekleed naar eigen smaak, zijn ze niet schitterend?