Welkom op dit blog! Ik ben Jeanet Jaffari-Schroevers en mijn passie is breien en haken. Voor onze handwerkwinkel kom ik zoveel ideeën en patronen tegen, die kan ik nooit allemaal zelf uitvoeren! Daarom ben ik in 2012 dit blog begonnen - om te laten zien hoe leuk breien én haken is. Regelmatig komt er een item bij, vaak met patroon of links zodat je direct kunt beginnen. Ik probeer voor elk wat wils te zoeken, moeilijk en makkelijk, voor jong en oud, haken en breien. Natuurlijk ben je van harte welkom om onze stenen winkel in Arnemuiden te bezoeken. Openingstijden wo-vrij 9.00-17.00, za 9.00-16.00 uur. Let op: op vrijdag ben ik er zelf niet, Ali neemt de honneurs waar!

dinsdag 26 juni 2012

Johanna

Hoi!

Mag ik me voorstellen? Ik ben Johanna. Ik kom uit Arnemuiden en ik draag de Arnemuidse klederdracht.

Dat ziet er even anders uit dan een spijkerbroek en een T-shirt, he? Zal ik eens even laten zien hoe ik me elke dag aankleed? Kijk maar eens mee!

's Morgens begin ik eerst met mijn zwarte wollen sokken (met mijn hempje en broekje natuurlijk!)


Daarna doe ik mijn onderrok aan, we noemen dat een onderkeus. In onze klederdracht maken we veel gebruik van haakjes en oogjes, spelden en lintjes.



Dan trek ik mijn hemdrok aan, ook die moet met spelden vast. Een hemdrok is zwart en heeft mooie fluwelen randjes op de korte mouwen.


Ook doe ik mijn zak om, die bind ik om mijn middel. Daar kan alles in wat ik nodig heb, zoals mijn beursje en een zakdoek.
Weet je dat we altijd korte mouwen dragen, ook in de winter? Dat went wel hoor!



Dan komt mijn zwarte keus, zie je dat ik zo bij mijn zak kan?


Dan doe ik mijn doek en beuk aan. Mijn beukje zijn eigenlijk twee rechte lappen, daarover komt de kunstig geplooide doek.

Van achteren zitten de mooie plooitjes en er zit een stukje karton in om het mooi strak te houden!


Daar overheen komt de schort van Zeeuws Schortenbont. Maar dan......
Dan moet mijn mutsje nog en dat is best moeilijk hoor! Ik kam mijn haren helemaal naar voren en doe een haarlint met daarop een "dotje". Ik vouw mijn haren strak eroverheen weer naar achteren en zet ze met haarspeldjes vast.



Dan zet ik mijn stijf gesteven ondermutsje op waar ik mijn gouden krulletjes al in heb gespeld. Het mutsje moet goed strak zitten en mijn gezicht omsluiten. Dan speld ik er nog een blauw mutsje op.


Op zondag draag ik in plaats van een "daagse"schort van Zeeuws Schortenbont een mooie zwarte schort van merino-wol. Dan zet ik ook mijn gesteven bovenmuts op, maar dat zien jullie later nog een keer!


Deze prachtige pop kreeg ik van Thea (een heel ervaren poppenmaakster!). Wij hadden beiden het verhaal gelezen van Neeltje Marijs op het blog van Lupineke. We waren erg enthousiast en togen naar De Schotse Huizen in Veere waar de patronen te koop zijn van Neeltje en andere poppen. Deze patronen zijn echter gebaseerd op de Walcherse klederdracht, en die is toch écht anders dan de Arnemuidse. Dus maakte Thea 2 poppen en ik kreeg er eentje. Ik ben er zo ontzettend blij mee! We vonden allebei dat deze pop "Johanna"moest heten.
Johanna staat nu in onze etalage te pronken....


Wil je meer weten over Arnemuiden en onze tradities? Vandaag werd in ons dorp (oeps - stad!!) de Arnemuiden-glossy verspreid. Op de Visserijdag zeker te verkrijgen!





25 opmerkingen:

  1. Echt geweldig jeanet zou ook wel een zo aangekleed willen worden,ziet er zo leuk uit ben benieuwd naar. De verhalen van de visserij dag als ik dichter bij zat kwam ik zeker misschien volgend jaar iets in de buurt huren en een weekje vakantie aanplakken?? Wie weet Gr. Marloeskreatief

    BeantwoordenVerwijderen
  2. WAUW! Wat een prachtige dame in prachtige klederdracht! En wat een ontzettend leerzame demonstratie van het aankleden! Wat een gedoe zeg; het is heeeeeel erg mooi, maar een t-shirt en een spijkerbroek zijn wel veel makkelijker om aan te doen. Nu snap ik waarom je zo vroeg op moet als je in klederdracht gaat! Dank je wel voor dit ontzettend leuke blogbericht!

    BeantwoordenVerwijderen
  3. ze is ontzettend mooi geworden, had je vorige blog gelezen over het maken ervan... schitterend!
    de maakster verdient met recht een ster * !
    greetz

    BeantwoordenVerwijderen
  4. hallo jeanet
    wow ist johanna schön . kann man sie kaufen ? liebe grüße martina

    BeantwoordenVerwijderen
  5. hallo Jeanet,

    wat een prachtige dracht is het toch dat Arnemuidens! En leuke foto's.
    groetjes

    BeantwoordenVerwijderen
  6. Klederdrachten boeien me altijd. Als ik dames en af en toe heren zie lopen op Scheveningen kan ik er bewonderend naar kijken. Ik had wel eens gehoord dat het aankleden een wat tijd kost, maar hier laat je wel heel duidelijk zien dat het nog een hele klus is je in deze dracht te kleden, dank je voor het delen ervan!
    Fijne dag, Noor

    BeantwoordenVerwijderen
  7. Wat een leuk blogberichtje! Zo leuk, hoe je het aankleden stap voor stap laat zien.. Wat zal je etalage er gezellig uitzien!

    BeantwoordenVerwijderen
  8. Ik vind Johanna echt schattig. zou je voor mij een patroon kunnen regelen? Ik heb nog altijd wat met Arnemuiden en ik vind poppen maken ook erg leuk. Als je het op de reünie mee zou kunnen nemen, dan zou ik dat erg leuk vinden.

    BeantwoordenVerwijderen
  9. Mooi om te zien zeg, leuk dat het het hele aankleed-ritueel laat zien.

    BeantwoordenVerwijderen
  10. Superleuk! Mijn schoonmoeder is een Arnemuidse, ik ga haar dit zeker laten zien. Ze heeft nog een set 'dracht' die af en toe gedragen wordt door de kleindochters, ik heb pas nog stijfsel gehaald bij De Troye. Ik kan helaas zaterdag niet naar de Visserijdag komen, kan ik de glossy ergens bestellen?

    BeantwoordenVerwijderen
  11. Ben een nieuwe volger, maar ik las je berichten al regelmatig; nu hoef ik niets meer te missen. Prachtig wat je ons op deze blog laat zien. Johanna ziet er beeldschoon uit.
    Zaterdag ga jij zeker ook weer in de dracht... Fijne dag dan en groeten van Willemien út Fryslân.

    BeantwoordenVerwijderen
  12. super leuk Jeanet.
    Ik ga er ook 1 maken, dat was mijn voornemen al toen ik ze zag op de blog van Lupineke,
    geweldig leuk.

    BeantwoordenVerwijderen
  13. Oh, wat is Johanna geweldig mooi geworden, echt super!!! Ik kan me voorstellen, dat je hier ongelofelijk blij mee bent! Wat een kanjer is die Thea :)! Helemaal genieten ook van je reportage, zo leuk om te zien hoe mooi de kleertjes geworden zijn, maar ook om de verschillen te zien met de Walcherse dracht! Ik kom Johanna gauw een keertje in het echt bewonderen! Groetjes!!

    BeantwoordenVerwijderen
  14. Dank je voor deze post. Ooit heb ik van mijn Zeeuwse grootouders een pop in klederdracht gekregen (voor mijn 1e verjaardag). Maar tegen de tijd dat ik daarin geinteresseerd was, waren zij helaas al overleden, en kon ik niet meer naar de verschillende onderdelen van de klederdracht vragen. Ook al is mijn pop in Zuid-Bevelandse klederdracht, en zijn er zeker verschillen.

    BeantwoordenVerwijderen
  15. SCHITTEREND!!!! Wat een werk zeg, maar het resultaat mag en zijn. Een pronkstuk!!!!!!

    BeantwoordenVerwijderen
  16. Wat ontzettend leuk om eens te zien wat er eigenlijk allemaal onder die prachtige rok zit! Enorm leuk om dit ons te laten zien, bedankt! Ik vind dat haar ook zo kunstig 'opgerold', Je hebt echt ervaring nodig om je zo te kunnen kleden. Ik kijk nu met nog meer bewondering naar de dames en heren die nog in klederdracht lopen.

    BeantwoordenVerwijderen
  17. Hej Jeannet, ik ben onder de indruk van Johanna. Wat is ze mooi en de dracht staat haar prachtig. Zelfs het haar zo mooi gedaan en de halsketting. Pluim voor Thea.

    BeantwoordenVerwijderen
  18. Wat geweldig leuk. Ik geniet van je blog.

    BeantwoordenVerwijderen
  19. Heel bijzonder die pop, houd een traditie in ere. En nog mooi om te zien ook.

    Groetjes dinah

    BeantwoordenVerwijderen
  20. Wat gaaf! Bijna hetzelfde als bij ons, alleen hebben wij het corset er nog tussen! Hoe kan ik aan die mooie Arnemuidse glossy komen? Ik zou 'm wel graag kopen!
    groetjes,

    BeantwoordenVerwijderen
  21. Wat leuk gedaan Jeannette! Leuk om te zien hoe de klederdracht aangetrokken wordt. Wat een hoop lagen over elkaar zeg. Is dat niet heel warm zomers?

    Dank je wel voor deze educatieve momenten, heel leuk!

    BeantwoordenVerwijderen
  22. Wat is ze prachtig geworden! Ik vind het al een feest om je reportage (en de rest van je blog) te bekijken laat staan dat je haar echt hebt. Die Thea is een kanjer!. groetjes Sandra

    BeantwoordenVerwijderen
  23. Wat ontzettend knap gemaakt! En heel leuk om te lezen en te zien.
    Dank je wel voor dit "kijkje onder de rokken".

    BeantwoordenVerwijderen
  24. Applaus applaus!!!!!! Prachtig is ze geworden en wat een leuke reportage...alsof ze het zelf vertelt (doet ze natuurlijk ook ;)). Super!

    BeantwoordenVerwijderen
  25. OOH!! Deze gaat absoluut op mijn lijstje. Ik heb altijd de klederdrachtpoppen fantastisch gevonden en dit is echt een moderne versie ervan. Planning voor een tripje naar de schotse huizen was er toch al. Gelijk maar even goed opletten.

    BeantwoordenVerwijderen